Ero s onoga svijeta - povijesne crtice [video]

Rad na skladanju opere Jakov Gotovac je započeo 10. listopada 1932. godine i radio je u tri faze do 8. svibnja 1935. godine.

Opera je praizvedena 2. studenoga 1935. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i ostala do danas najizvođenije djelo hrvatske glazbene literature. Praizvedbom je dirigirao sam Gotovac i već tada je osjetio da je publika operu dobro primila, što su potvrdile i kasnije reprize.

Opera Ero s onoga svijeta je od samih početaka svog scenskog života bio odlično prihvaćen, a izolirane skeptične stručne kritike vrlo su se brzo pokazale potpuno promašenim prosudbama. Neki od glazbenih motiva, osobito završno kolo Što na nebu sja visoko često su korišteni i citirani.

Podvig preodijevanja bogatog seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u bogatom nizu komičnih situacija i zapleta. Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. U Eri s onoga svijeta kuca svjež, živ scenski život, u operi žive ljudi s istinskim vrlinama i manama. Lišena patetike, puna iskričave satire, ta opera je jedno od najboljih djela slavenske operne literature.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 22 Siječanj 2020 13:34
 
index Instagram400x230 youtube