Ljubuški učenici po glazbeno obrazovanje više ne moraju vozariti u škole u Široki Brijeg i Mostar

Glazbena kultura i izobrazba u Ljubuškom uhvatili su čvrste korijene i prešli u viši stupanj organiziranosti i djelovanja. Početak je bio ratne 1993. godine kada je pri OŠ Marka Marulića osnovan glazbeni odjel, a 2005. godine prerasta u samostalnu školsku glazbenu ustanovu osnivanjem Osnovne glazbene škole Ljubuški.

Uvjeti rada sve bolji

To je trajalo sve do školske 2018./2019. godine, kada je osnovana i Srednja glazbena škola. Te dvije škole su objedinjene i nastala je Glazbena škola Ljubuški i djeluje i kao osnovna i srednja. To je iznimno velik skok i uspjeh, posebice ako se ima u vidu to da su dosad roditelji morali triput tjedno voziti djecu u srednje glazbene škole u Mostar ili Široki Brijeg. Riješen je i gorući problem – prostor. Do prije dvije godine Osnovna glazbena škola bila je smještena u zgradi OŠ Marka Marulića, međutim, broj učenika se stalno povećavao i kad je prešao brojku od 80, postalo je pravo umijeće držati nastavu. Nasreću, uz pomoć Općine Ljubuški i Franjevačkog samostana Humac, dobili su na uporabu bivšu kuću školskih sestara franjevki i, nakon potrebne obnove, u veljači 2017. se uselili. Škola sada ima na raspolaganju dvoranu za skupno muziciranje, kabinet za solfeggio i teorijske predmete, tri kabineta za klavir, kabinete za flautu, violinu, gitaru, trubu i harmoniku, zbornicu i arhivu te odvojene toalete za učenike i nastavnike.

– U usporedbi s uvjetima rada prethodnih godina, sad smo više nego zadovoljni. Ukupno u Glazbenoj školi imamo 157 učenika, od toga 150 pohađa osnovnu, a sedam srednju. Imamo dobre najave za iduće godine, javljaju nam se učenici za srednju školu, ugodno sam iznenađena. Pokazuje se da su naša predviđanja i ono na temelju čega smo radili našu studiju i projekciju o pokretanju srednje glazbene škole bolja od onog što smo očekivali. Svi oni kojima je prepreka bilo vozarenje do Širokog Brijega i Mostara, sad će imati prigodu i dobre uvjete. U osnovnoj glazbenoj školi učenici od 1. do 3. razreda imaju dva predmeta – instrument koji dijete svira, kao glavni predmet, i solfeggio, koji je teorijski, a u srednjoj školi od sedam do 11 predmeta, s tim da postoji i teorijski smjer. Od glazbala u školi imamo: klavir, violinu, flautu, trubu, harmoniku i gitaru, što predstavlja mogući izbor kada se učenici upisuju u glazbenu školu – objašnjava Ivana Zrimšek Šaravanja, ravnateljica Glazbene škole Ljubuški. Ravnateljica je, usto, još i voditeljica župnog zbora crkve sv. Kate u Ljubuškom, zastupnica u Skupštini ZHŽ-a i majka šestero djece.

Nastavu izvodi 14 učitelja glazbe. U administraciji radi dvoje djelatnika, računovođa i pravnik kao vanjski suradnici. Učitelji glazbe su iz Ljubuškog, Mostara, Čitluka i Širokog Brijega. Općenito, stručnog glazbenog kadra nedostaje, napose instrumentalnog, ali se ipak stanje postupno popravlja.

– Glazbena škola je među djecom postala sastavni dio zanimanja i želje za glazbom, a to pokazuju i brojke da ih se sve više prijavljuje i upisuje. Mogu slobodno reći da popularnost glazbene škole raste i da je na jednoj lijepoj razini. Na to utječu i glazbeni crkveni zborovi u kojima pjevaju ne samo djeca, nego i roditelji i bake i djedovi te djece i time se diže svijest o ljepoti i važnosti pohađanja i sudjelovanja u glazbi. U cjelini gledano, na glazbenom polju u Ljubuškom stvari rastu i idu naprijed – zaključuje Ivana Zrimšek Šaravanja.

Ponosni na nagrade

Među pokazateljima rada i uspjeha su i javni nastupi učenika, dva tradicionalna koncerta – božićni i za kraj školske godine, koncert u sklopu obilježavanja Dana općine Ljubuški, koncert u gradskom parku na otvorenom i brojni stalni nastupi učenika na različitim kulturnim priredbama u Ljubuškom. No, posebno su ponosni i zadovoljni brojnim nagradama koje su učenici osvojili na domaćim glazbenim natjecanjima u BiH i prestižnim međunarodnim nadmetanjima.

 
index Instagram400x230 youtube