Pogledajte Čuvare bleiburške uspomene, dokumentarni film [video]

Istaknuto Pogledajte Čuvare bleiburške uspomene, dokumentarni film [video]

Priča o ljudima koji su prije 70 godina počeli održavati komemoracije na Bleiburškom polju.

Te 1952., godine osnovali su u Austriji udrugu Počasni bleiburški vod (njemački: Bleiburger Ehrenzug), koja se do danas brine o tome da se ta tragedija otrgne zaboravu.

Preživjeli sudionici Bleiburške tragedije i osnivači Počasnoga bleiburškog voda u filmu prvi put svjedoče o turbulentnim događajima koji su pratili njihov rad, suočen s jugoslavenskim tajnim službama. Osim njih, o Bleiburškoj tragediji i povijesti njezina komemoriranja govori niz inozemnih i hrvatskih povjesničara te znanstvenika.

„Čuvari bleiburške uspomene“ dokumentarni je film (Redatelj: Dario Bajurin; Scenaristica: Božena Mihaljević; Producent: Hrvatska radio-televizija i udruga Hrvatski križni put) koji prati hrabrost i odlučnost skupine ljudi koji su iz izbjegličkih logora, sa snažnom vjerom u pravdu, prije 66 godina počeli održavati komemoracije na Bleiburškom polju u spomen na žrtve jedne od najvećih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda, poznate kao Bleiburška tragedija, nazvane po mjestu Bleiburgu u Austriji, gdje je i počeo Hrvatski križni put.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 30 Travanj 2020 19:32
 
index Instagram400x230 youtube