VIDEO| HRT snima dokumentarac o običajima na Misištu na Bilima

Hrvatska radiotelevizija (HRT) snima dokumentarni serijal posvećen nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvata u Bosni i Hercegovini, a jedna od središnjih tema ovog serijala je Misište na Bilima.

Na ovom povijesnom mjestu okupilo mnoštvo članova kulturno-umjetničkih društava koja su pod retateljskom palicom ekipe sa HRT-a uprizorila nekadašnje slavljenje mise, ručak, narodno veselje, ganga, bećarac, konjanici, bacanje kamena sa ramena koji su se nekad održavali nakon mise na Bilima, pišu Goranci online.

Među sudionicima su bili članovi kulturno-umjetničkih društava “Sv. Ante – Cim”, “Vrila” iz Župe Mostarski Gradac i “Rodoč”. Kroz svoje nastupe, prikazali su tradicionalne običaje, uključujući kolo i razne napjeve, koji dočaravaju običaj bilske užine nakon mise. Ovaj projekt čuva uspomene na bogatu kulturnu baštinu Hrvata ovoga kraja.

Dokumentarni serijal predstavlja značajan doprinos promociji hrvatske kulture u Bosni i Hercegovini, a Misište na Bilima ostaje simbol očuvanja identiteta i tradicije Hrvata u ovom dijelu BiH.

 
index Instagram400x230 youtube