Mostarsko kazalište rasprodalo "Orešara" u izvedbi GŠ Ljubuški i Baletske škole „Zrinjski Mostar“

U subotu 22. i u nedjelju 23.veljače u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru na Maloj sceni premijerno će biti izvedena baletska predstava „Orašar“ Petra Iljiča Čajkovskog, u organizaciji i suradnji Glazbene škole iz Ljubuškog i plesača ŠPK i Prve baletske škole „Zrinjski Mostar“.

-„Ideju i prijedlog projekta, na početku ove školske godine, meni i cijelom kolektivu naše škole, prezentirala jekolegica Irena Vučić, profesorica violine u GŠ Ljubuški, što smo svi bezrezervno i oduševljeno prihvatili te svatko preuzeo na sebe određeni dio pripreme ovog velikog projekta i zadatka. Na tome im svima i ovim putem zahvaljujem, posebice jer svi to rade povrh nastave, dobrovoljno sa puno entuzijazma i ljubavi, kao što istinski glazbenici jedino i znaju.

Nakon odobravanja od strane kolektiva, predložila je suradnju gđi Marini Čerkuč, ravnateljici Športskog plesnog kluba „Zrinjski Mostar“, obzirom da su jedini u našoj bližoj sredini koji imaju Baletsku školu u svom sastavu. Oni su također odmah s oduševljenjem pristali, te i njima ovim putem srdačno zahvaljujemo na suradnji.Radi se o glazbeno scenskom igrokazu čija se radnja odvija u 10 slika, a koji je zamišljen kao spoj glazbe, plesa i glume.

Za svaku pojedinu sliku narator prvo pročita radnju, kao uvod i pojašnjenje za sve one koji možda ne znaju priču o Orašaru, a zatim se ta radnja dočarava plesom malih plesača, uz glazbukojuuživo izvode razni ansambli sastavljeni od učenika.Svi glazbeni aranžmani koji se koriste prilagođeni suza naše ansamblena temelju originalne orkestralne partiture baleta „Orašar“P.I.Čajkovskog.

U svakoj slici postavljena je i određena scenografija koju je izradila gđa Ivana Klarić, koja je napravila odličan posao i kojoj se ovim putem zahvaljujemo.Scenarij za našu predstavu prilagodili smo i napravili prema priči iz 1816.god. „Orašar i kralj miševa“ njemačkog autora E.T.A.Hoffmana, a glazbaje prvotno zamišljena samo za gudački kvartet, no vremenom se ideja razvijala i nadopunjavala, tako da smo u konačnom sastavu dosegnuli 9 ansambala te ukupan broj od 62 osobe koje direktno sudjeluju u predstavi.

Zahvaljujemo od srca cijelom osoblju u HNK-u Mostar na čelu s ravnateljem Ivanom Vukojom na iznimnoj susretljivosti i otvorenošću za suradnju, te našoj Gradskoj upravi i gradonačelniku Ljubuškog gosp.Nevenku Barbariću na potpori u realizaciji ovog projekta. Veliko hvala „Music shop Brothers“ na ustupanju instrumenata i opreme za probe i izvedbu predstave, kao i ravnateljici OŠ I.B.Mažuranić Danijeli Planinić na ustupanju prostorija škole za zajedničke probe.

Beskrajno hvala našim dragim učenicima i njihovim roditeljima bez čijeg razumijevanja i podrške ovaj projekt ne bismo mogli realizirati. Moram naglasiti da smo prvu izvedbu Orašara planirali i zamislili u Ljubuškom a tek drugu u Mostaru, no sve kockice se nisu baš posložile kako smo u početku zamislili, te ćemo za izvedbu u Ljubuškom pričekati svečano otvorenje nove kino dvorane. Stoga molimo našu ljubušku publiku za malo strpljenja i neka bude slatko iščekivanje jer ćemo im dovesti Orašara na „kućni prag“ i to u divnom novom ambijentu.“ – rekla nam je Ivana Šaravanja, ravnateljica GŠ Ljubuški, institucije nositelja cijelog projekta.

Ansambli GŠ Ljubuški koji izvode slike u predstavi su:

Klaviri: Zorana Milićević, Lucija Bošnjak, Ela Vučić, Marta Šaravanja, Marta Bubalo; Klarineti: Josipa Jerkić, Luka Dragičević; Violine: Maja Nakić, Marijeta Šarac, Ana Jerkić, Martina Kordić; Flaute: Maro Bulić, Ana Pehar, Mihaela Grbavac, Ivana Perić; Tomislav Grizelj, Ivan Barbarić, Jure Rupčić; Gitara: Mihael Rašić; Ksilofon: Marta Bubalo.

Profesori koji su pripremili glazbeni dio:

Maja Stojanović, Aleksandar Stojanović, Josip Bošnjak, Ivan Sušac, Maja Kožul, Nikolina Šušak, Ivana Šaravanja, Željko Mandarić, Ante Ivkošić, Viktor Karažinec i Irena Vučić.

Plesni dio izvodi 27 polaznika Prve baletske škole ŠPK Zrinjski Mostar:

Sara Šarić, Lucija Karlušić, Nina Marić,Andrea Kožul, AmilaNurkić, DeaDoko, Petra Pekić, Elena Slezak, Maria Mojca Azinović, Paula Primorac, Tereza Ostojić,David Azinović, Lana Bilić, Matea Pažin, Mihaela Pandža, Petra Đogić, Tamara Slišković, Lorena Bilić, Nika Petričević, Dora Marić, Ema Klarić, Daria Džidić, Ivona Kožul, NahlaSmailović, DallalDžafić.

Nastavnici koji su pripremili plesni dio:

Marina Čerkuč, Marijana Leventić, Daniela Ramljak, Doris Rozić, Roza Komadina i Katja Jurić.

Scenografiju i scenske rekvizite pripremila je Ivana Klarić.

 
index Instagram400x230 youtube