Udžbenik Političko komuniciranje prof. dr. Zorana Tomića preveden na slovački jezik u izdanju Sveučilišta Matej Bel

Slovačko izdanje udžbenika Političko komuniciranje autora prof. dr. Zorana Tomića izišlo je iz tiska. Prof. Tomić 2020. godine izdao je recentno djelo i udžbenik Političko komuniciranje u izdanju Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta Sjever i Synopsis izdavačke kuće.

Na 822 stranice Tomić je obradio najvažnije teme političke komunikacije koje tretiraju svjetski udžbenici, ali i niz praktičnih političkih tema. Knjiga je ubrzo uvrštena u sveučilišnu literaturu i kao takva snažno je pozicionirana u akademskoj zajednici.

Slovačko izdanje Političkog komuniciranja pod nazivom Politická komunikácia (Political Communication) izdala je izdavačka kuća Belianum iz Banske Bistrice, a knjiga je rezultat suradnje Sveučilišta Matej Bel  i autora. Kao koautor knjige za slovačko izdanje pojavljuje se ugledni i međunarodno priznati profesor dr. Peter Smeriga iz Banske Bistrice. Profesor Smeriga je ujedno gostujući nastavnik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i fakulteta Političkih nauka u Sarajevu te na više europskih sveučilišta.

Knjiga je podijeljena  u petnaest (15) dijelova: Teorija političke komunikacije (Teória komunikácie), Teorije političke komunikacije (Aktéri a nástroje politickej komunikácie), Simboli političke komunikacije (Symboly politickej komunikácie), Profesionalizacija političke komunikacije (Profesionalizácia politickej komunikácie), Personalizacija političke komunikacije (Personalizácia politickej komunikácie), Političko vodstvo (Politické vodcovstvo/leadership), Političko brendiranje (Politický branding), Politička reputacija/ugled (Politická reputácia/renomé), Politički populizam (Politický populizmus), Mediji u političkoj komunikaciji (Médiá v politickej komunikácii), Izborne kampanje (Predvolebné kampane), Predsjednička komunikacija (Prezidentská komunikácia), Međunarodna politička komunikacija (Medzinárodná politická komunikácia), Politički odnosi s javnošću (Vzťah politiky s verejnosťou) i na kraju je Rječnik (Register pojmov).

„Prijevod moje knjige Političko komuniciranje na slovački jezik u izdanju Sveučilišta Matej Bel za mene je posebno priznanje i potvrda vrijednosti udžbenika koji je u Bosni i Hercegovini doživio pet izdanja. Ovaj kolegij predajem već dvadeset i više godina na više sveučilišta i uvjeren sam kako sam kroz udžbenik sublimirao najvažnije teorijske postavke u svijetu, ali i suvremenu praksu u političkoj komunikaciji. Knjiga s mnoštvom izvora, kako recentne svjetske literature tako i prakse političke komunikacije i političke kulture, uistinu predstavlja suvremen 'alat' za svladavanje uspješne komunikacije u politici i uspjeha u političkom mandatu, ali i izbornim kampanjama. Sretan sam da će sada i slovačka javnost vidjeti moj znanstveni i praktičan pogled na ovaj komunikacijski fenomen“ istaknuo je prof. Tomić u prigodi izlaska prijevoda njegove knjige na slovačkom tržištu.

Prof. Peter Smeriga koautor je slovačkog izdanja knjige i osoba koja je potencirala ovaj izdavački projekt. „Prvo sam napravio analizu tržišta knjiga s ovom i bliskim temama ne samo u Slovačkoj nego i Češkoj pa i Poljskoj. Kada sam se uvjerio da znanstveno, ali i uopće ukupno tržište, nema ovako kvalitetan udžbenik zamolio sam rektora Sveučilišta Matej Bel iz Banske Bistrice za pomoć u realizaciji projekta. Kako je pomoć osigurana u vidu prijevoda knjige započeli smo projekt. Projekt prevođenja tražio je precizno definiranje pojmova, stavljanja u politički i akademski kontekst. Neki pristupi su morali biti donekle promijenjeni i prilagođeni da bi odgovarali duhu jezika i političkoj praksi. Sretan sam da smo ovaj projekt završili i on je trajao više od dvije godine. Moram priznati da je znanstveni opus prof. Tomića velik i on je dao ogroman doprinos razvoju političke i komunikacijske znanosti u Europi i svijetu. Mi već sada razgovaramo i o drugom projektu. No neću ulaziti u detalje dok ga ne dogovorimo. Ova knjiga bit će od iznimne koristi za naše studente, doktorande, političke dužnosnike na svim razinama, stranačke djelatnike i članove, medije, ali i za sve druge intelektualce koje zanima fenomen politike, medija i komunikacije“, istaknuo je prof. Smeriga.

Recenzenti knjige su doc. PhDr. Branislav Kováčik, PhD.  i doc. PhDr. Lucia Rýsová, PhD.

 
index Instagram400x230 youtube