U Tuzli predstavljeni Napretkov kalendar skulptura iz zbirke umjetnina “Majka” s Humca

U okviru manifestacije 2. Napretkovi dani u Tuzli u petak 28. siječnja u Umjetničkoj galeriji “Kristian Kreković” upriličeno je  predstavljanje Hrvatskog narodnog godišnjaka i Napretkovog kalendara za 2022. godinu. Također, svi prisutni su imali priliku pogledati i izložbu Annale 2021, Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak iz Sarajeva.

Izlagači ovogodišnjeg 69. izdanja godišnjaka bili su dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak Središnje uprave, Ivana Barišić, članica Središnje uprave HKD Napredak, profesorica, Anela Rozić-Vrankić i Hiba Mustafić, prrdsjednica ULU HKD Napredak iz Sarajeva.

Prije same promocije nazočnom skupu obratio se Ivica Kovačević, predsjednik Napretkove podružnice u Tuzli i svečano otvorio 2. Napretkove dane u Tuzli.

„Ja stalno govorim da Napretkove podružnice širom Bosne i Hercegovine rade uistinu mnogo. Ponekad toliko da ni mi, koji to sve skupa nastojimo pratiti, nismo svjesni veličine Društva čiji smo članovi, niti obima poslova koje skupa radimo na dobrobit zajednica u kojima živimo i djelujemo. Vođeni tom idejom još smo prošle godine odlučili u Tuzli prikazati dio onoga što su Napretkovci stvarali u proteklome razdoblju. Ta se naša inicijativa pokazala kao pun pogodak jer je, čini mi se, potaknula i druge sredine u BiH da više i češće izmjenjuju međusobne sadržaje. Vođeni tom idejom još smo prošle godine odlučili u Tuzli prikazati dio onoga što su Napretkovci stvarali u proteklome razdoblju. Ta se naša inicijativa pokazala kao pun pogodak jer je, čini mi se, potaknula i druge sredine u BiH da više i češće izmjenjuju međusobne sadržaje. Programi koje smo početkom 2021. godine prikazali u Tuzli, kasnije su bili upriličeni u velikome broju podružnica širom BiH. I ove smo godine pripremili, nadam se, zanimljiv program. Četiri izložbe, dva koncerta i jedna večer posvećena nakladničkoj djelatnosti, a svoj rad će nam predstaviti Naprekovci iz Sarajeva, Zagreba, Ljubuškog, Žepča i Garevca. Naći će se tu za svakoga ponešto i zato pozivam tuzlansku publiku da i ove godine zajedno uživamo u kulturi i umjetnosti. Iskreno se nadam da će nam stanje vezano uz pandemiju koronavirusa ići na ruku te da neće biti problema s dolaskom naših gostiju u Tuzlu“, kazao je za Hrvatski Glasnik Ivica Kovačević, predsjednik Napretkove podružnice u Tuzli.

U uvodom dijelu promocije dr. sc. Nikola Čiča kazao je kako je prvi zidni kalendar Napredak izdao još 1904 god. dok je Društvo tek raslo, razvijajući se postupno i dobivajući s vremenom kulturno-prosvjetne obrise po kojima će ubrzo postati prepoznatljivo.

Za Hrvatski glasnik naveo je kako osjeća iznimnu radost što je Napretkova Glavna podružnica u Tuzli napravila iskorak u svome djelovanju.

“Napretkovi dani su jedna od najznačajnijih dana koje organizira Napredak. Svih šest događaja koji će biti upriličeni dokazuju kako Napredak uz sve svoje podružnice ima što pokazati. Želim se zahvaliti i predsjedniku Ivici Kovačeviću na dosadašnjem radu i pozivam sve one koji žele pobjeći od svakodnevnice da dođu i posjete Napretkove manifestacije, i oplemene se uz buduće izložbe i koncerte”, kazao je dr.sc. Nikola Čiča, predsjednik Središnje uprave HKD Napredak.

Više o samim preferencama kalendara za 2022. godinu publici je predstavila Ivana Barišić, članica Središnje uprave i tom prilikom navela kako su tema ovogodišnjeg kalendara skulpture iz zbirke umjetnina pod nazivom “Majka”, inače u stalnom postavu Galerije Majka u sklopu franjevačkog samostana Sv. Ante Padovanskog na Humcu.

“Iznimno nam je zadovoljstvo i čast što su nas naši dragi Tuzlaci pozvali da večerašnjom manifestacijom otvorimo niz aktivnosti koje Tuzla organizira u ovoj izuzetno značajnoj godini za HKD Napredak, tijekom koje obilježavamo 120 obiljetnicu od utemeljenja”, kazala je Ivana Barišić, članica Središnje uprave HKD Napredak.

Ivana Perić

 
index Instagram400x230 youtube