Nova knjiga fra Tomislava Pervana

"Franjevci jači od pobjeda i poraza. Razmišljanje nad svojom zajednicom’’ nova je knjiga dr. fra Tomislava Pervana objavljenja krajem prošle godine u izdanju Naših ognjišta iz Tomislavgrada.

Knjiga je dostupna u knjižnicama Naših ognjišta i suvenirnici Informativnog centra Mir Međugorje.

Na 405 stranica uz slikovni dodatak donosi nam razmišljanja fra Tomislava Pervana o svojoj zajednici, subraći, domoljublju, Crkvi, a tu je nekoliko intervjua koje je dao crkvenim i svjetovnim medijima, piše Radio Mir Međugorje.

Kao što Isus usmjerava svoj pogled, fiksira sebe na Jeruzalem, tako i onaj koji želi biti njegov, mora imati pogled usmjeren kamo i Isus

‘’Vidjeli smo primjer sv. Franje. On se radikalno usprotivio starom načinu života, protuslovio cijelim svojim bićem, i potom, razvlašten, naziva ‘Oca nebeskoga’ svojim ocem. Dramatičan rastanak kad se svega lišio i ogolio, postao do kraja slobodan. I naprijed usmjeren. Nema više trulih kompromisa i očijukanja s prošlim. Kao što Isus usmjerava svoj pogled, fiksira sebe na Jeruzalem, tako i onaj koji želi biti njegov, mora imati pogled usmjeren kamo i Isus. Nema okretanja desno ni lijevo, traženja lakših putova, krivina, zavoja. I samo će tako čovjek prispjeti na cilj – do Boga”, napisao je, između ostalog, u predgovoru ove knjige dr. fra Tomislav Pervan.

U ime nakladnika fra Gabrijel Mioč o knjizi je rekao:

„Ispred nas u nebo odoše mnoga naša braća. Otišli su ispred u vječnost oni koji su se, ljudski govoreći, ovdje nauživali dana u Gospodnjem ozračju.“, gotovo proročkim stilom započinje ova promišljanja i o franjevcima dr. fra Tomislav Pervan.

“Jesu li živjeli sretnim franjevačkim i svećeničkim životom? Jesu li im dani bili ispunjeni smislom i uronjeni u Gospodina?”

Jasan je i dubok u misli i meditaciji, pa odmah ide in medias res. Upozorava i potiče: „No, unatoč tome broju godina vrijedno se zapitati: Jesu li živjeli sretnim franjevačkim i svećeničkim životom? Jesu li im dani bili ispunjeni smislom i uronjeni u Gospodina?“

Pred vama je, poštovani čitatelji, zbirka bremenitih i formativnih tekstova koje je dr. fra Tomislav Pervan napisao ili izgovorio u različitim prigodama, osobito u vrijeme dok je bio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Ovdje ćete pronaći odgovore na mnoga pitanja koja se tiču franjevaca na našim prostorima, upoznati njihove duše i duhovne temelje.

Fra Tomislav je napisao brojne knjige, ali ovom knjigom kruni svoja nastojanja u poučavanju kako se ljubi vlastiti dom, vlastita franjevačka zajednica, Crkva i Domovina.

Fra Tomislav Pervan rođen se 8. studenoga 1946. u Čitluku. Pučku školu (osmoljetku) pohađao je u Čitluku, a Franjevačku sjemenišnu gimnaziju u Visokom (Bosna). Ispit zrelosti položio je 1964., a iste godine je obukao i franjevački habit. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu i Franjevačkoj bogosloviji u Schwazu – Austrija. Za svećenika je zaređen u Austriji 21. studenoga 1969. Od 1970. do 1972. je kateheta i odgojitelj mladih franjevaca na Humcu.

Postdiplomski studij završava u Njemačkoj i Austriji, a doktorat iz teologije postiže 1976. godine na sveučilištu u Grazu – Austrija. Od 1977. do 1982. je odgojitelj mladih franjevaca, kateheta i kapelan na Humcu (Ljubuški). Od 1982. do 1988. vrši zahtjevnu službu župnika u Međugorju. U Mostar odlazi 1988. i preuzima na sebe odgovornost za formaciju i odgoj mladih franjevaca. Vikar provincije postaje 1990. i tu službu vrši do 1994. Poslije toga (1994.) preuzima službu provincijala hercegovačkih franjevaca do 2001. Vraća se u Međugorje u svibnju 2003. Od 2013. je duhovnik časnih sestara franjevaka. Fra Tomislav Pervan glasoviti je ispovjednik, propovjednik i pisac. Živi i djeluje u Međugorju.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 18 Siječanj 2022 09:15
 
index Instagram400x230 youtube