FOTO: U Knjižnici Ljubuški predstavljene knjige "Sjahali kićeni svatovi" i "Prođi brata zovi svata"

Večera je u Knjižnici Ljubuški, u organizaciji JU "KŠC" Ljubuški i udruge HKB "Bilig", upriličeno predstavljanje knjige "Sjahali kićeni svatovi" autora Stanislava Vukorepa i knjige-pjesme "Prođi brata zovi svata" autorice Vesne Papac Slobođan.

Uime organizatora veliki broj nazočnih ljubitelja pisane riječi srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner.

Svoj osvrt na knjigu "Sjahali kićeni svatovi", izuzev autora Vukorepa, dao je prof. Ante Paponja, dok je pak na knjigu-pjesmu "Prođi brata zovi svata", izuzev autorice Papac Slobođan, svoj osvrt dala prof. Ljiljana Herceg.

Programom predstavljanja moderirao je prof. Boris Brkić.

Ukratko o knjizi: Knjiga "Sjahali kićeni svatovi" plod je višegodišnjega terenskog istraživanja i prikupljanja podataka, dokumenata, fotografija i razgovora o starim svadbenim običajima do kraja 60-tih godina dvadesetoga stoljeća. Bilo je to vrijeme kada su svatovi jahali na biranim konjima i kada se znalo i izuzetno poštivalo ulogu svatovskog časnika u svatovima. Knjiga je napisana na 296 stranica s mnoštvom crno-bijelih fotografija.

Ukratko o pjesmi: Stari svadbeni običaji jugoistočne Hercegovine, uprizoreni u Ravnom 1.lipnja 2019. godine u sklopu manifestacije Ravanjski ljetni dani kulture, opjevani u pjesmi Prođi brata zovi svata autorice Vesne Papac Slobođan. Pjesma je napisana i popraćena fotografijama koje prikazuju dijelove svadbene ceremonija sa svim sudionicima i posjetiteljima događanja. Za scenarij izvedbe svadbe poslužila je knjiga Sjahali kićeni svatovi.

Foto_7_Vukorep.jpg

Foto_6_Vukorep.jpg

 

Foto_5_Vukorep.jpgFoto_4_Vukorep.jpg

Foto_3_Vukorep.jpg

Foto_2_Vukorep.jpg

Foto_1_Vukorep.jpg

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 13 Listopad 2021 23:09
 
index Instagram400x230 youtube