U Knjižnici Ljubuški upriličeno predstavljanje romana „Tranzicija“ autora Marijana Mandića

Sinoć je u Knjižnici Ljubuški upriličeno predstavljanje romana „Tranzicija“ autora Marijana Mandića.

Ujedno, autor je ovom zgodom promovirao i svoj roman "Vojnik u pet odora".

Na samom početku nazočne ljubitelje lijepe pisane riječi, uime organizatora predstavljanja JU „KŠC“ Ljubuški, srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner, koji je ujedno i moderirao programom.

Svoj osvrt na roman „Tranzicija“, izuzev autora Mandića, dao jesknjiževnik Ivan Vrljić.

Ne previše pretencioznom karakterizacijom likova u romanu Marijan Mandić sažima ljudski život u temeljnom poslanju, a to je da pravda i vjernost domovini i hrvatskom narodu ne smiju biti samo usputne stanice i, takoreći, nedovršene romaneskne priče. Proročki govori o epohalnoj pravdi koja doslovno čeka da postane katarza. Osjeti se to u zadnja dva romana Lipe mostarske i Tranzicija čiji su glavni likovi Vjeko i Ante  dijametralno različiti tipovi, ali ih vežu ista radoznalost i snalaženje u novim i izazovnim situacijama. Roman Tranzicija zasigurno bi mogao imati izvrstan filmski scenarij jer takva topla ljudska priča treba biti ekranizirana i šteta bi bila da ostane samo roman”, istaknuo je, među ostalim, Vrljić.

Svoj osvrt na roman „Vojnik u pet odora“ dao je prof. Ante Paponja, koji je pohvalivši spisateljski rad Mandića, prepričao sadržaj spomenutog romana te isti preporučio čitateljima kao jedno zaista kvalitetno štivo koje svakako treba pročitati.

„Vojnik u pet odora zapravo je Mandićev najveći pripovjedački iskorak i, premda istinit i sa stvarnim likovima, svojevrsna je opća paradigma smisla nedavnoga rata za gotovo svaki kutak teritorija na kojemu se odvijao i ulazak u samu srž biti tog ratovanja koja, uz službene i negdje priznate, a negdje i nepriznate fakte, ima posve različita ideološka tumačenja od kojih ni autor ne bježi, dapače!“, istaknuo je, među ostalim, prof. Paponja.

Na koncu se nazočnim ljubiteljima lijepe pisane riječi obratio autor Mandić koji je zahvalio organizatorima i sudionicima predstavljanja. Ujedno, osvrnuo se na dosadašnje svoje književno stvaralaštvo te ustvrdio kako ima u planu još mnogo knjiga koje su napisane, a nisu ugledale svjetlo dana, međutim uvjerenja je da će to biti u dogledno vrijeme.

Ukratko o autoru: Marijan Mandić rođen je 11. 11. 1964. g. u Mostaru. Osnovnu – pučku školu završio je u Prigrađanima i u Potocima, Prometnu tehničku školu u Mostaru, a Filozofski fakultet, odsjek Povijest, u Sarajevu. Do Domovinskoga rata radio je kao srednjoškolski profesor u Mo¬staru u Elektrotehničkoj, Građevinskoj, Ekonomskoj i Prometnoj školi. Objavio je knjige: Bljesak nade na mom otoku (Split, 1994.), Krvava bjelopoljska poljana (Mostar, 1996.), Ljetopis borbi i nada (Mostar, 1997.), Plamen iznad bugojanskih šuma (Mostar, 1998.), Lutalica (Mo¬star, 2010.), Lipe mostarske (Mostar, 2018.), Tranzicija (Mostar, 2020.). Upisao je doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – odsjek Povijest. Doktorat, u kojem obrađuje vremensko razdoblje 19. i 20. stoljeća, je pred obranom. U rukopisu ima još nekoliko romana koji će svjetlo dana ugledati u skoroj budućnosti. Živi i stvara u Mostaru.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 22 Rujan 2021 10:38
 
index Instagram400x230 youtube