Predstavnici Knjižnice Ljubuški sudjelovali na prvoj radionici „Digitalni građanin 2.0“

Predstavnici Knjižnice Ljubuški sudjelovali su na prvoj radionici projekta „Digitalni građanin 2.0“.

Prva radionica pod nazivom „Ponavljanje micro:bita i Boson Starter Kita“ održana je danas online putem Zoom platforme, a na istoj je sudjelovala knjižničarka Vlatka Jurič.

Na radionici su se knjižničari prisjetili karakteristika micro:bita te su izradili par jednostavnih programa koji uključuju njegove senzore (mjerač temperature, svjetlosni senzor) kojima se na zaslonu prikazuju brojevi i tekst.

Također, podsjetili su se modula od kojih se sastoji Boson Starter Kit, kako se spajaju na upravljačku pločicu micro:bita te izradili programe za digitalne i analogne module te servo motor i LED traku.

Na radionici je ujedno predstavljen novi Izradi! web, specifičnosti tečaja i skupljanja bedževa te primjeri radionica koje se mogu održavati u knjižnici.

Nova radionica predviđena je za petak 17. rujna i na istoj će se sudionici pobliže upoznati s micro:Maqueen robotom.

Podsjećamo, Knjižnica Ljubuški uključena je u projekt "Digitalni građanin 2", po okončanju kojega će postati bogatija za micro:Maqeen robot te će svi članovi knjižnice biti u prigodi posuditi isti.

Naime, projekt „Digitalni građanin 2.0“ nastavlja razvijati postojeće knjižnice pretvarajući ih u napredne centre digitalnih kompetencija. Projektom se želi pomoći knjižnicama da postanu centri za razvoj digitalnih kompetencija djece i odraslih u kojima će oni moći usvajati nova znanja i vještine. Na taj će način knjižnice postati mjesta koja pomažu građanima da se bolje suoče s današnjim izazovima i tržištem rada te im pomognu da prevladaju averziju prema novim tehnologijama.

Kroz ovaj projekt uključenim knjižnicama će se donirati micro:Maqueen roboti koji su upravljani micro:bitom te će se organizirati edukacijske radionice za knjižničare, na kojima će se knjižničari educirati o korištenju edukacijskih tehnologija kako bi mogli organizirati besplatne radionice kodiranja i digitalnog stvaranja za javnost u svojim knjižnicama. Moguće ga je programirati da se kreće, prati liniju, izbjegava prepreke, a sadrži i zujalicu kojom može reproducirati zvuk, 4 RGB svjetleće diode i 2 obične LED diode.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 14 Rujan 2021 10:18
 
index Instagram400x230 youtube