Božićna zvijezda - simbol neograničenog povjerenja prema dragim osobama i bližnjima

Blagdani pred nama su oduvijek bili vrijeme darivanja i ukrašavanja, a Božićna zvijezda je svakako prikladna za tu svrhu.

Simbol neograničenog povjerenja prema dragim osobama i bližnjima – Božićna zvijezda, biljka je koja zaslužuje puno pažnje u vrijeme blagdana. Ukoliko u ljepotama ove biljke želite uživati što duže, potrebno joj je pružiti odgovarajuću njegu.
Božićna zvijezda ne podnosi temperature niže od 15°C pa je zato vrlo bitno da na putu od trgovine do doma ne bude na hladnome. Zbog niske temperature kojoj je izložena vani, te nagle promjene temperature, nerijetko splasne par sati nakon unošenja u topli dom.

 Najbolja temperatura za održavanje je 20°C, a vrlo je važno da bude na izvoru svjetla, ali ne i direktno na suncu. Također i direktna izloženost strujanju toplog zraka iz klima uređaja biljci može biti štetno. Zemlja u kojoj raste biljka, mora biti dobro pognojena, zahtijeva i dosta vlage pa ju je potrebno prskati svaki dan, ali samo zeleni dio biljke. Pri zalijevanju treba paziti da se ne smoče crveni listovi jer vlaga može dovesti do njihovog propadanja. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do propadanja korijena. Ako su listovi žuti, otpadaju i suše se, biljci vrlo vjerojatno ne odgovara temperatura u prostoriji, zrak ili mjesto u prostoriji gdje je postavljena. Biljku je potrebno i redovito gnojiti namjenskim gnojivima, za što preporučamo Green Garden gnojivo za cvjetajuće biljke. Redovitom gnojidbom i zalijevanjem postižete da božićna zvijezda dugo krasi prostor u kojem se nalazi.

Ako želite da božićna zvijezda ponovno procvjeta, nakon što biljka ostane bez lišća potrebno je ostaviti supstrat da se potpuno osuši, a zatim prikratiti izdanke na 10 cm dužine. Biljku zatim treba premjestiti u prostoriju gdje temperatura iznosi od 10 do 15°C i ondje je držati dva mjeseca.

Nakon toga se presađuje u nekoliko centimetara veću posudu ispunjenu mješavinom zemlje za cvijeće uz dodatak pijeska. Božićnu zvijezdu nakon presađivanja treba dobro zaliti i iznijeti na svijetlo mjesto. Nakon toga bi trebala ponovno početi rasti.

 
index Instagram400x230 youtube