Znate li odakle naziv Black Friday i zašto se točno slavi?

Svima koji slave Black Friday dobro je poznato da polovicu zabave vezane uz ovaj dan čini planiranje kupovine. Upravo je spoznaja što želite i koliko to točno košta, odnosno koliko je na popustu stvar ono što će vas u cik zore natjerati iz toplog kreveta. Kako biste se dobro pripremili za ovaj dan, smanjili stres i povećali svoje šanse za uspjeh, prvo morate znati osnove Black Fridaya.

Za slučaj da niste znali, a takvih je malo, Black Friday označava četvrti petak u studenom – dan kad tradicionalno cijene brutalno padaju. Ova je svetkovina importirana iz Amerike gdje se tradicionalno obilježava dan nakon Dana zahvalnosti. Samo usput, to je ona svetkovina koju Ameri slave uz puricu. Vidjeli ste to sigurno na filmovima – Božić prije Božića. Ove godine pada na 29. studeni te i službeno obilježava početak predblagdanske kupovine, donosi Tportal.hr.

Priča o tome kako je Black Friday dobio ime postoji nekoliko. Prva se veže uz davno 19. stoljeće i pad burze zlata. Taj je petak u povijest ušao kao Crni, a obilježio je nekoliko godina recesije američke ekonomije. Pitate se kakve veze taj petak ima s Black Fridayom – danom u godini koji danas poistovjećujemo sa srećom kakva se rađa samo kad se cijene neviđeno spuštaju? Isto su se 60-ih godina prošlog stoljeća pitali i trgovci diljem Amerike. Nije im bilo jasno zašto su novinari tu katastrofu povezivali s euforijom koja je vladala među ljudima željnih dobre robe na silnim popustima.

Black Friday je svoje ime, zapravo, dobio od filadelfijske policije. Oni su u svom internom žargonu tom četvrtom petku u studenom nadjenuli ime crni zbog silnih gužva na cesti koje bi uslijedile nakon što bi građani u gomilama opsjedali dućane. U godinama koje su uslijedile vižljasti su trgovci uz pomoć renomiranih PR stručnjaka ponovno okrenuli paradigmu.

Prodali su priču da je Black Friday onaj dan u godini koji označava preokret u poslovanju. Crvene brojke, odnosno gubici, s kojima su trgovci poslovali do velikog vala predblagdanske kupovine taj su dan počeli ulaziti u crno – odnosno profit. I uhvatilo se. Danas ćete stoga čak i u čuvenom Oxfordskom rječniku engleskog jezika pod natuknicom Black Fridaya pronaći upravo ovu definiciju.

Zašto iskoristiti Black Friday?

Okej, sad kad smo obavili taj kratki sat povijesti, možemo se baciti na ono što je zapravo bitno. Zašto biste trebali izmusti taj dan do kraja i kako najbolje iskoristiti popuste koje vam trgovci velikodušno nude. Krenimo od zašto.

Razloga ima nebrojeno. Jedan od njih je taj što ćete vidjeti što drugi ljudi kupuju. Svi smo mi voajeri i jako nas zanima što se nalazi u tuđim košaricama, nećemo se lagati. Logično, što je trgovački centar u koji se zaputite veći, to ćete vi imati veći izbor bezazlene špijunaže.

Tu su, jasno, i golemi popusti. Sve one stvarčice o kojima tijekom ostatka godine samo žudljivo sanjate jer su vam izvan dometa novčanika sad su vam nadohvat ruke. Iskoristite priliku i počastite se bez grižnje savjesti. Jer, kad se sve zbroji i oduzme, ionako biste si to kupili, a uz Black Friday zapravo štedite.

Osim toga, vrijeme je to kad je puštanje božićnih pjesama legitimno. A postoji li bolja stvar od tih lakonotnih pjesmuljaka da nas pripreme na festivno vrijeme koje nam prethodi! Usput povedite i nekog frenda ili frendicu. Tko kaže da shopping ne može biti idealna prilika za zbližavanje? Usto ćete iskuriti i koju kaloriju više šećući među nebrojenim sjajno uređenim izlozima. Upamtite ovu mudrost, svaka deka koju izgubite prije božićnih gozbi deka je manje koju ćete se udebljati.

Kako najbolje iskoristiti Black Friday?

Možda ste tijekom svojih školskih dana izbjegavali domaću zadaću, ali – želite li Black Friday iskoristiti na najbolji mogući način – u ovoj je životnoj dobi svakako ne biste trebali izbjegavati. Dobro proučite sve one silne prilike za popuste koji nas zapljuskuju sa svih strana. Bez obzira na to informirate li se putem webshopova, društvenih mreža ili klasičnih papirnatih letaka, dobro je dok se pripremate. Nemojte biti naivni i pretpostavljati da samo zato što negdje piše da je nešto na brutalnom sniženju to doista i jest popust koji se propagira.

Obucite se prikladno. Navucite na sebe trenirku i udobne tenisice. Nemojte se sramiti. Nahodat ćete se... Povedite sa sobom društvo u kojem uživate. Uz dobro društvo sve je zabavnije. Osim toga, konstruktivna kritika i dobronamjerno drugo mišljenje poštedjet će vas povratka u dućan jednom kad doma uvidite da ste se ipak malo zaletjeli.

Spremite svaki račun koji ste platili. Za svaki slučaj...

 
index Instagram400x230 youtube