Nezapamćeni prizori na nebu iznad BiH

Nezapamćeni prizori zabilježeni su u nedjelju u večernjim satima na nebu iznad Bosne i Hercegovine.


Stanovnici nekoliko bh. gradova kao što su Vitez i Bosanski Novi mogli su svjedočiti polarnoj svjetlosti, “zahvaljujući” jakoj solarnoj oluji koja je u tijeku.

Polarna svjetlost je također bila vidljiva u dijelovima Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Ovu neobičnu pojavu na našim prostorima objasnio je i komentirao je bh. meteorolog Nedim Sladić.

Nezapamćeni prizori zabilježeni su u nedjelju u večernjim satima na nebu iznad Bosne i Hercegovine. Stanovnici nekoliko bh. gradova kao što su Vitez i Bosanski Novi mogli su svjedočiti polarnoj svjetlosti, “zahvaljujući” jakoj solarnoj oluji koja je u tijeku. Polarna svjetlost je također bila vidljiva u dijelovima Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Ovu neobičnu pojavu na našim prostorima objasnio je i komentirao je bh. meteorolog Nedim Sladić. Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore. Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće, napisao je Sladić. Inače, polarna svjetlost, poznata i kao aurora borealis na sjevernoj hemisferi i aurora australis na južnoj hemisferi, pojavljuje se u blizini polarnih područja na Zemlji. Tako je karakteristična za sjeverne dijelove Kanade, Aljaske, Skandinavije, Islanda, Rusije, Finske i sjevernih dijelova Sjedinjenih Američkih Država, ali i Antarktik, južnu Australiju, Novi Zeland i južne dijelove Južne Amerike.

Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore.

Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi.

Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost.

Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće, napisao je Sladić.

Inače, polarna svjetlost, poznata i kao aurora borealis na sjevernoj hemisferi i aurora australis na južnoj hemisferi, pojavljuje se u blizini polarnih područja na Zemlji.

Tako je karakteristična za sjeverne dijelove Kanade, Aljaske, Skandinavije, Islanda, Rusije, Finske i sjevernih dijelova Sjedinjenih Američkih Država, ali i Antarktik, južnu Australiju, Novi Zeland i južne dijelove Južne Amerike.

 
index Instagram400x230 youtube