50 godina od prvog poziva mobitelom

Prvi mobitel bio je skup i ne baš funkcionalan, ali se već tada predviđalo da bi se mobilna telefonija mogla razviti do te mjere da će jednoga dana svi imati mobitel.

Prvi poziv mobilnim telefonom obavio je 3. travnja 1973. inženjer i izumitelj Marty Cooper i to s ulica New Yorka, pomoću telefona koji je bio težak oko jedan kilogram i s trajanjem baterije od 25 minuta, piše Hina. Coopera se naziva ocem mobitela, jer je svoj pionirski rad s timom u tvrtki Motorola usmjerio na razvoj komercijalnih mobilnih telefona DynaTAC 8000X, u poznatom obliku cigle i to desetak godina nakon što je prototip korišten za prvi poziv. Taj telefon prodavan je za oko 4.000 dolara. Prvi mobitel bio je skup i ne baš funkcionalan, ali se već tada predviđalo da bi se mobilna telefonija mogla razviti do te mjere da će jednoga dana svi imati mobitel. To se potvrdilo stalnim rastom mobilne industrije i mreža kao i razvojem mobilnih uređaja, koji odavna više nisu samo sredstvo za razgovore.

Motorolina  - 50 godina od prvog poziva mobitelom

                                                                                        Getty Images / Motorolina 

Diljem svijeta postoji više od 8,4 milijarde SIM veza, što naglašava velik društveni utjecaj koji je mobilni telefon ostvario. To je najrašireniji uređaj potrošačke elektronike u povijesti i već imamo više mobilnih telefona nego ljudi na svijetu. U svijetu je krajem 2022. godine bilo 5,4 milijardi pretplatnika mobilne telefonije, a do 2030. bit će ih oko 6,4 milijarde, procjenjuje globalno udruženje mobilne industrije GSMA u povodu obilježavanja 50 godina od prvog poziva mobilnim telefonom.

 
index Instagram400x230 youtube