'Ružičasti' Mjesec bit će vidljiv u četvrtak

Iako nosi naziv "ružičasti", neće tako izgledati. Naime, naziv nosi od ranog proljetnog cvata divljeg cvijeća poznatog kao ružičasta mahovina.

'Ružičasti' Mjesec, odnosno travanjski puni Mjesec, bit će vidljiv sutra oko 6.35 sati po našem vremenu, prenosi Večernji list.

To je i prvi puni Mjesec proljeća. Iako nosi naziv "ružičasti", neće tako izgledati. Naime, naziv nosi od ranog proljetnog cvata divljeg cvijeća poznatog kao ružičasta mahovina.

Ovaj puni Mjesec poznat je i kao uskrsni Mjesec s obzirom na to da se po njemu uglavnom računa datum Uskrsa u kršćanskom kalendaru, prenosi Hina. Uskrs se računa na temelju punog Mjeseca i pada u nedjelju nakon prvog uštapa poslije proljetnog solsticija.

Zbog toga je Uskrs katkada u ožujku, a ove godine obilježava se 9. travnja, tri dana nakon punog Mjeseca. Prije ružičastog Mjeseca ove je godine bio "Crvoliki Mjesec", a sljedeći Mjesec je "Cvjetni Mjesec".

Travanj je mjesec također poznat kao "Mjesec trave koja klije", "Mjesec jaja" i "Mjesec ribe". Osim ružičastog Mjeseca, ovog tjedna na nebu će vidljiva biti tri planeta. Danas će na nebu Venera biti najsjajnija, a vidljivi će biti Merkur i Mars, objavila je NASA.

 
index Instagram400x230 youtube