Skriveni biseri u Hercegovini koje morate posjetit

Netaknuta priroda, mistični kanjoni, prekrasni vodopadi i fascinantna povijest.

Sve to ima Bosna i Hercegovina, koja je posljednjih godina postala nezaobilazna turistička destinacija. A dodatna čar u svemu tome je i lokalno stanovništvo koje svoje goste dočekuje širokih ruku i otvorena srca te uz bogatu domaću trpezu. Osim živopisnih gradova i već dobro poznatih turističkih mjesta, ova zemlja skriva i neke manje razvikane atrakcije koje definitivno vrijedi posjetiti. U nastavku donosimo skrivena mjesta u Hercegovini koja su idealna za vikend izlet, a nude za svakog ponešto, od mirne prirodne idile do adrenalinskih sadržaja.

VODOPAD KOĆUŠA: PRIRODNI DRAGULJ KOJI NIKOGA NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM

Dok se vodopad Kravica kod Ljubuškog nerijetko spominje kao neizostavno mjesto za posjetiti u Bosni i Hercegovini, s pravom dakako, ova zemlja krije i brojne druge slične atrakcije vrijedne spomena. Jedno takvo mjesto je Koćuša. Vodopad koji se također nalazi blizu Ljubuškog pravi je prirodni dragulj koji ne smijete propustiti. Pet metara visine, i otprilike petnaest metara širine slapa rijeke Trebižat nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

vodopad-kocusa-908x1024.webp

Ova mala oaza mira idealna je za sve one koje žele vidjeti i uživati u čarobnom vodopadu, a nisu ljubitelji prevelikih gužvi na koje će zasigurno naići ako posjete popularni vodopad Kravica. Pored vodopada Koćuša nalaze se stari mlinovi i restoran u kojem se možete okrijepiti i kušati kvalitetnu domaću hranu. A ako vam je želja samo uživati u prekrasnom pejzažu, možete sjesti na drvene stolice tik ispod vodopada i promatrati vodenu čaroliju ispred sebe.

BLAGAJ – SKRIVENI DRAGULJ NEDALEKO OD MOSTARA

Čuvena Tekija nekad je bila dom derviša i jedna je od vrjednijih objekata islamske kulture u BiH, pa ni ne čudi da danas nosi titulu nacionalnog spomenika ove zemlje. Nalazi se u mjestu Blagaj blizu Mostara, na izvorištu rijeke Bune, inače najvećem krškom izvoru u Europi. Osim prirodnih ljepota i zanimljive povijesti, ovo izletište privlači turiste i zbog raznih legendi o kojima se i danas priča.

blagaj-pokraj-mostara-683x1024.webp

Jedna od njih kaže da je u pećini vrela Bune živio strašni zmaj kojeg je jedini uspio savladati derviš Salih dok je spašavao kćerku Herceg Stjepana. On mu je kao zahvalu za spas kćerke sagradio tekiju na mjestu gdje je pobijedio zmaja. Dolazak u Blagaj je poput vremeplova, a tirkizne nijanse rijeke i krške stijene koje je okružuju pravi su prirodni apaurin.

 

blagaj-hercegovina-683x1024.webp

Kupanje se ne preporučuje, jer je temperatura vode ispod 10 stupnjeva tijekom cijele godine, no za potpuniji doživljaj posjetitelji se mogu voziti čamcima koji voze unutar pećine. Nakon obilaska, rijetki će ostati ravnodušni i na privlačne mirise domaće pastrve s roštilja.

HUTOVO BLATO: CARSTVO PRIRODE I DOM ZA PREKO 200 VRSTA PTICA

Zovu ga jedinstvenom submediteranskom močvarom u Europi i samo je 15-ak kilometara udaljeno od Jadranskog mora. Dobrodošli u Park prirode Hutovo blato, predivno izletište na jugu Hercegovine gdje živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Tamo vlada sredozemna klima, a mjesto obiluje jezerima od kojih se neka nalaze ispod razine mora.

hutovo.JPG

Najveća turistička atrakcija je foto safari tura u sklopu koje se vozite brodicama kroz močvarni dio Hutova blata koji je dom preko 200 vrsta ptica, a u ponudi je i sportski ribolov.

PEĆ MLINI: RAJ ZA SVE LJUBITELJE ADRENALINSKIH AKTIVNOSTI

Uz izvor rijeke Tihaljine, nedaleko od Gruda, nalazi se avanturistički park Peć Mlini koji posjetiteljima nudi razne sadržaje. Osim predivnih šetnica, starih mlinaca i povijesne Ravlića špilje, svi oni željni adrenalina tamo se mogu prepustiti avanturi najdužeg ziplinea u Bosni i Hercegovini ili sportskom penjanju na okolnim stijenama. Specifičnost rijeke Tihaljine je što je dio rijeke ponornice koja teče i ponire od Posušja do Ljubuškog i ušća u Neretvu, a svojim tokom mijenja više od devet imena.

pec.JPG

MOSTARSKA BIJELA: OČARAVAJUĆI KANJON KOJI ODUZIMA DAH

Uska i mračna kanjonska pećina dugačka stotinjak metara kroz koju prodiru snopovi svjetlosti, a završava pravim iznenađenjem – vodopadom. Kulisa idealna za neki magični scenarij. Ovo očaravajuće mjesto nedaleko od Mostara zove se kanjon Mostarska Bijela. Tuda prolazi rijeka koja teče zapadnim obroncima Prenja i pitka je cijelom dužinom toka. Do kanjona se može doći za manje od tri sata pješačenja, a idealno vrijeme za izlet je kasno proljeće.

bijela.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 07 Ožujak 2023 08:53
 
index Instagram400x230 youtube