Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija duvanjskog podzemlja

Trinaesta Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2022" održat će se od 31. kolovoza do 4. rujna, u organizaciji Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada.

Cilj ovogodišnje ekspedicije nastavak je istraživanja velikog podzemnog sustava ponor Kovači - izvor Ričina koji povezuje dva velika krška polja, Livanjsko i Duvanjsko, a nalazi se ispod planine Grabovice koja na sebi krije brojne speleološke objekte.

Jedan od organizatora Domagoj Madunić kazao je kako je tijekom prošlogodišnje ekspedicije izrađen novi detaljniji speleološki nacrt prema kome je ukupna duljina špiljskih kanala izvora Ričine do drugog sifona iznosila 3.342 metra.

-Također, na prethodnoj ekspediciji je preronjen i drugi sifon, te se iza njega nastavljaju velike podzemne dvorane. Tako da se na ovogodišnjoj ekspediciji može očekivati da špiljski sustav izvor Ričina prijeđe 4 kilometra kanala ukoliko se skupi veći broj speleoronilaca - kazao je Madunić.

Budući da je ekipi speleologa koji ne poznaju speleoronilačke tehnike put iza drugog sifona onemogućen, po njegovim riječima, nastavit će istraživati jedan uspon visok petnaestak metara iza prvog sifona do koga se može doći i okolnim putem koji je pronađen na ekspediciji 2015. godine.

-Naglasak ove godine bit će i na nastavku istraživanja dubokih speleoloških objekata koji prate podzemni tok sustava ponor Kovači - izvor Ričina, kao što su Glotina jama, Matunuša i jama Vršaji, a nalaze se iznad sustava, te su možda "sporedni ulaz" u sustav - kazao je Madunić.

Uz taj dio planine Grabovice, istraživat će se i speleološki objekti na okolnim planinama općine Tomislavgrad, ali i susjednih općina Posušje, Jablanica, Kupres i Livno. To su planine Midena, Ljubuša, Kamešnica, Cincar, Krug planina, Vran, Čvrsnica, Dinara i Zavelim.

Ovogodišnji bazni kamp smješten je u selu Gornji Brišnik na planini Grabovici na kojoj je do sad istraženo preko 60 speleoloških objekata, a barem još toliko ih je neistraženo.

-Ekspedicija je uz speleološka istraživanja i znanstvenog karaktera, pa tako će se ove godine obavljati i biološka, geološka, geografska, arheološka i mikološka istraživanja prirodnih fenomena. Najzanimljivija će svakako biti paleontološka istraživanja špilje Dahne, jednog od najvećih nalazišta špiljskog medvjeda (Ursus spelaeus) u Europi, u čijoj blizini se nalazi i poznato nalazište praslona, kamenolom Cebara - istaknuo je Madunić.

Uz speleologe i znanstvenike iz Bosne i Hercegovine, svoj dolazak najavili su i sudionici iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Portugala.

-S punim pravom možemo reći da se radi o jednoj od najbrojnijih međunarodnih znanstvenih okupljanja u cijeloj Bosni i Hercegovini - kazao je član Speleološkog društva "Mijatovi dvori" Tomislavgrad Domagoj Madunić.

 
index Instagram400x230 youtube