U Tomislavgradu predstavljeni kruna, odora i mač kralja Tomislava

U Tomislavgradu predstavljeni kruna, odora i mač kralja Tomislava Tomislavcity.com

Na glazbeno scenskom spektaklu “Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju” predstavljeni su kraljevska kruna, odora i mač kralja Tomislava.

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić podsjetio je da je kralj Tomislav okrunjen 925. godine na Duvanjskom polju te da se bliži 1100. obljetnica tog povijesnog događaja.

U povodu tog jubileja rekonstruirani su kraljevska kruna, odora i mač. Idejno rješenje kraljevske krune izradio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić, kraljevsku odjeću osmislila je i dizajnirala prof. dr. sc. Jasmina Pacek s Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka, dok je plašt, tuniku i košulju uradila Katica Turalija Siler.

Zlatovez na plaštu izradila je Olgica Zagrajski, ručno tkanje tunike Tomislav Miličević, a čizme obućari Branko Trupeljak i Nikolina Kupirović.

Izrada mača povjerena je Udruzi Red srebrnog zmaja iz Zagreba, kojima je kao inspiracija poslužilo starohrvatsko oružje iz 10. stoljeća.

Uloga kralja Tomislava pripala je glumcu duvanjskih korijena Josipu Tabaku.

Na događaju, održanom na Trgu gange i hajdučke družine u sklopu tradicionalne duhovno-kulturne manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića”, nastupili su glazbenici Đani Stipaničev i Sandra Bagarić, uz glasovirsku pratnju Darka Dominikovića.

 
index Instagram400x230 youtube