Evo po čemu je BiH poznata za ugledni američki dnevnik

Burek, Stari most, krvavi rat ’90-ih godina, ubojstvo Franje Ferdinanda, austrougarskog prijestolonasljednika, u Sarajevu najprepoznatljiviji su identifikacijski znakovi BiH, barem kada je u pitanju ugledni američki dnevnik The New York Times.

Naime, u kvizu tog lista u rubrici “Koliko poznajete neku državu”, među kojima se našla i BiH, upravo su ti elementi navedeni kao referentni, a po kojima bi se identificirala BiH. Rubrika se zove “Država tjedna – Koliko znate o Bosni i Hercegovini?” Točan odgovor:

BiH je država u jugoistočnoj Europi koja graniči s trima državama i Jadranskim morem te ima oko tri milijuna stanovnika, dalo je 84 posto čitatelja, odnosno igrača kviza The New York Timesa, piše Večernji list.

Točan odgovor na drugo pitanje otprilike je glasio:

Bh. prijestolnica doživjela je više burnih događaja u posljednjih 150 godina – uključujući ubojstvo nadvojvode Franje Ferdinanda koje je izazvalo Prvi svjetski rat – nego bilo koji drugi grad te veličine – Beograd, Ljubljana, Sarajevo, Zagreb, a znalo ga je oko 66 posto čitatelja.

Sarajevo su nazvali mini inačicom Istanbula, smještenog u Dinarskim Alpama. Po ovom listu, posjetiti Sarajevo znači svjedočiti i najvećim tugama naše moderne civilizacije i najvećim pobjedama.

Kad je u pitanju poznavanje arhitekture, sastavljač pitanja američkog lista postavio je pitanje koji je najprepoznatljiviji bosanskohercegovački orijentir sa spletom neobičnih uličica kojima je okružen i predstavlja tipičan mamac za turiste?

Okolne ulice prepune su taverni u kojima se nude razne tjestenine, ćevapi, kebab. Kao odgovori ponuđene su lokacije poput “Most Pulteney”, “Most Rialto”, “Stari most”, “Tower Bridge”.

Točan odgovor dalo je oko 55 posto čitatelja, a Stari most autori kviza opisuju kao veličanstvenu građevinu, kariku koja graciozno skače preko dviju litica koje okružuju rijeku Neretvu.

U rubrici “Rat” pitanje glasi: Rat je progutao Balkan od 1992. do 1995., a koji je zapaljen prestankom socijalističke diktature i rascjepom nekadašnje mirne savezne države. Je li riječ o Češkoj, Armeniji, Sovjetskom Savezu ili Jugoslaviji?

Kao najpoznatija jela u BiH The New York Times spominje pljeskavicu, čiji izgled opisuje kao široku rođendansku tortu; ćevapčiće, kobasice… Na pitanje kako se zove slano pecivo na bazi fila, osim bureka, kao opcija za odgovor ponuđeni su lamington (australski klasični kolač nalik našem čupavcu), mochi (japanski ljepljivi kolač od riže) i syrniki (debele palačinke od svježeg sira koje se prave u Rusiji i zemljama istočne Europe).

Sastavljači pitanja iz kviza The New York Timesa hranu u BiH opisuju kao onu koja ima mnogo zajedničkog sa svojim susjedima na istoku i jugu, uključujući Grčku, a posebno Tursku. Čak su ponudili dva recepta za pripremu bureka od zelja i sira, kao i recept za pljeskavicu koja je, kako pišu, omiljena u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

Američka TV mreža CNN je prije nekoliko dana putovanje vlakom na relaciji Sarajevo – Mostar uz rijeku Neretvu uvrstila među najljepša putovanja u Europi.

Znači, strani mediji propagiraju turističke ljepote BiH, za razliku od većine neorganiziranih turističkih zajednica i ministarstava koji nisu u stanju donijeti zakonsku osnovicu za jačanje turističke djelatnosti u cijeloj BiH, bez obzira na entitetske podjele, piše Večernji list.

Podaci ekonomskih analitičara pokazuju kako upravo turizam zaslužuje posebnu pozornost u oblasti usluga jer ostvaruje više od polovine priljeva sektora usluga u BiH, ali zbog niza problema i loših zakona, loše koordinacije, malog ulaganja, bh. turizam još nije razvio svoje prave potencijale.

Spominje se i analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam u kojoj se predviđa da bi zaradom od međunarodnih posjetitelja i turističkog proizvoda BiH mogla generirati 15 posto bh. izvoza

 
index Instagram400x230 youtube