Ljubušak Daniel Markić postaje šef europskih obavještajaca – preuzima Obavještajno analitički centar EU-a

Ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić od rujna preuzima Obavještajno analitički centar EU-a (EU INTCEN), a Markićev prvi pomoćnik Hrvoje Omrčanin bit će imenovan zamjenikom ravnatelja te će, nakon Markićeva odlaska, voditi agenciju do izbora novog ravnatelja, prenosi Ljportal.

Markićev odlazak u tzv. europsku SOA-u u utorak je potvrdio premijer Andrej Plenković rekavši kao je dogovoreno da mu se mandat produlji za dva mjeseca, nakon čega ćemo se vratiti na tu temu.

Izborom Markića za šefa INTCEN-a, kako se doznaje, potvrđuje se veliki utjecaj i ugled koji je on osobno, ali i SOA, imali proteklih godina u sigurnosnim tijelima EU i među europskih partnerima. SOA je već godinama iznimno aktivna u europskim sigurnosnim i obavještajnim krugovima, a dio tih aktivnosti je i javno objavljen.

Tako je SOA proteklih godina predsjedavala svim europskim sigurnosnim i obavještajnim platformama. U veljači 2020. Zagreb je bio sigurnosno-obavještajno središte Europe kada je 20-ak europskih službi potpisalo pismo namjere o osnivanju Europskog obavještajnog koledža.

Prošle godine SOA je osnovala Centar izvrsnosti za prikupljanje podataka iz otvorenih izvora, kojem je do sada pristupilo šet država među kojima su Španjolska, Francuska, Mađarska i Poljska.

Taj izbor ne bi mogao proći i bez europskih partnera, što znači da Markić ima potporu najvećih europskih sigurnosnih sustava, jer se mjesto direktora INTCEN-a popunjava natječajem i nije riječ o nacionalnoj kvoti.

Omrčanin i do sad drugi čovjek SOA-e

Imenovanje Hrvoja Omrčanina zamjenikom ravnatelja SOA-e, kako se doznaje, znači da se državni vrh odlučio za kontinuitet rada SOA-e. Omrčanin je trenutno pomoćnik ravnatelja za operacije, što znači da je i do sada praktično bio drugi čovjek SOA-e.

Pomoćnik ravnatelja za operacije rukovodi svim operacijama SOA-e i prikupljanjem podataka. To ga, kako se doznaje, čini najpogodnijom osobom za nastavak rukovođenja SOA-om jer je upoznat sa svim aktivnostima, operacijama i projektima.

Pozicija zamjenika ravnatelja omogućava puno upravljanje SOA-om i provedbu mjera SOA-e pa će Omrčanin nastaviti voditi SOA-u nakon što Markić ode u Bruxelles. Na ovaj način se osigurava da Markićev odlazak prođe bez zastoja u radu unutar SOA-e.

Omrčanin je prošao sve razine rada u SOA-i, od operativca do pomoćnika ravnatelja, a tijekom karijere prošao je brojne edukacije i obuke na nacionalnoj razini i s međunarodnim partnerima.

Činjenica da se državni vrh bez problema usuglasio oko Omrčanina, kako ističu upućeni, potvrđuje da se radi o osobi čija je karijera obilježena profesionalnim radom uz redovno napredovanje.

Plenković potvrdio: Markić još dva mjeseca v.d. ravnatelj SOA-e

Premijer Andrej Plenković u utorak je potvrdio da je Danijelu Markiću za još dva mjeseca produljen mandat vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), kao i da će za zamjenika ravnatelja Agencije biti imenovan Hrvoje Omrčanin.

U komunikaciji s Uredom predsjednika riješili smo pitanje SOA, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon obilježavanja dana Hrvatske obrtničke komore, te pojasnio da je postignut dogovor da se Markiću produlji mandat još za dva mjeseca, kao i da se Omrčanina, koji je zaposlen u SOA-i, imenuje za zamjenika. “Nakon toga ćemo se ponovno vratiti na tu temu”, rekao je Plenković.

Markiću krajem tjedna završava dvomjesečni mandat vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e, a mediji su proteklih dana pisali da će ostati još četiri godine ravnatelj SOA-e, ali da će dobiti zamjenika, što je bio uvjet predsjednika Republike Zorana Milanovića da pristane na njegovo imenovanje.

Plenković je danas izvijestio da je Markić, “nakon jednog međunarodnog natječaj u okviru EU izabran da postane direktor Intelligence Centra za cijelu EU”, te će biti “ključna osoba u europskoj službi za vanjske poslove” pod visokim predstavnikom Josepom Borrellom, a tu bi dužnost trebao preuzeti od rujna.

 
index Instagram400x230 youtube