EU izdvaja 1,2 milijarde eura za investicije na Zapadnom Balkanu

Europska komisija je danas najavila novi investicijski paket za zapadni Balkan koji bi mogao potaknuti ulaganja u visini od 1.2 milijarde eura u vodoopskrbu, odvodnju, željeznice te za zelenu transformaciju malih i srednjih poduzeća.

Od 1.2 milijarde ulaganja, 300 milijuna eura su bespovratna sredstva postojećeg instrumenta za pretpristupnu pomoć, preostali iznos osigurat će se iz bilateralnih doprinosa zemalja članica EU-a i Norveške, zajmovima financijskih institucija i doprinosima zemalja zapadnog Balkana.

Ulaganja su predviđena za izgradnju i obnovu vodoopskrbne mreže i pročišćavanje otpadnih voda u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, za brzu željezničku prugu Beograd-Velika Plana te za potporu za inovacije i zelenu transformaciju poduzeća u regiji.

“Ova će ulaganja, zajedno s potrebnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremiti gospodarstva naših partnera za pridruživanje našoj Uniji”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Nove vodeće investicije obuhvaćaju tri prioritetne oblasti Ekonomskog i investicijskog plana i to:

  • Okoliš i klima: Rekonstrukcija i rehabilitacija vodovodne i kanalizacijske infrastrukture u Crnoj Gori i BiH;
  • Održivi transport: Unaprjeđenje željezničke infrastrukture na Koridoru X, uz brzu vezu Beograd – Velika Plana koja omogućava brži protok putnika i tereta u regiji;
  • Potpora poslovnom sektoru: Pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju poduzeća u regiji.

Kao dio inicijative Global Gateway, Ekonomski i investicijski plan EU za Zapadni Balkan (2021-2027) ima za cilj poticanje dugoročnog oporavka, ubrzanje zelene i digitalne tranzicije i poticanje regionalne suradnje i konvergencije s EU.

Planom koji je Europska komisija usvojila u listopadu 2020. godine mobilizira se do 30 milijardi eura investicija, uključujući 9 milijardi eura grantova EU kroz IPA III, tijekom sedmogodišnjeg razdoblja. Od ovog iznosa, 5 milijardi eura je izdvojeno kroz WBIF.

 
index Instagram400x230 youtube