Njemačka je i u krizi prvi izbor za radnike iz BiH

Kada spomenete krizu u Njemačkoj, samo zavrtite priču u povijest i proteklih stotinu godina i bit ćete svjesni da nema te krize koju najjača europska sila ne može riješiti, piše Večernji list BiH.

Dva i više poslova

Ipak, kad poteškoće sustignu, u prvi mah nije nimalo lako. Ovih dana stižu podaci da je broj djece osumnjičene za kaznena djela u Njemačkoj porastao za čak 35,5 posto, da je jednak rast zlodjela i kod migranata.

Samo lani zabilježena su 5,63 milijuna kaznenih djela. Uz to što je povećan kriminal, u Njemačkoj su stanarine rekordno visoke, pa se stanovništvo pita moraju li biti tolike. Vjerska i spolna pitanja izazivaju nikad više polemike, a i na sankcije Rusiji ne gleda se previše blagonaklono, ne zato što netko voli ili ne voli Rusiju, već zato što ekonomija trpi. A Njemačkoj kronično nedostaje radnika.

Dosad ih je uspješno privlačila s mnogo izvrsno plaćenih poslova, stanovima koji su bili u priliku povoljni, hranom po cijenama nižima nego na Balkanu, a danas to više nije tako. Dino Klepo, najpoznatiji gastarbajter iz Hercegovine, nedavno je bio na meti kritika jer je u velikom intervjuu za Večernji list izrekao bolnu istinu, a to je da u Njemačkoj 30 posto došljaka doživi neuspjeh, ali se ne vrati zbog srama i famozne rečenice: "Što će tko reći".
poster

- Inflacija je globalni fenomen. Cijene plina ipak nisu toliko "poludjele" kako je najavljeno. Struja je mnogo skuplja, ali može se podnijeti. Ipak, gledam to tako, ljudi ovdje još uvijek mogu zaraditi novac, a prilika je mnogo, posla na svakom koraku. Najveći problem su stanovi i stanarine. Njemačka trenutačno trpi enorman priljev migracija, kako ukrajinskih izbjeglica tako i ostalih, nazovimo ih, azilanata.

Uz to, kriza na tržištu kredita pojačala je potražnju za stanovima jer mnogi nove kamate na kuće i veće stanove ne mogu financijski podnijeti, tako da je potražnja za stanovima ogromna, a cijene "divljaju" bez prestanka. Konkretno, najam stana od 60 kvadrata u Münchenu iznosi 1600 eura. To je cjelokupna zarada onoga tko je na minimalcu od 12 eura - ispričao je Klepo za Večernjak, istaknuvši da je i dalje zanimanje za "obećanu zemlju" na visokoj razini. Otkrio je subjektivan dojam da četiri od pet osoba žele doći u Njemačku, a novost je da dolaze i osobe starije od 50, 60 godina... da zarade njemačku mirovinu. Otkrio nam je u posljednjem razgovoru i da će Njemačka krenuti s mnogim olakšicama za radnike iz BiH i drugih tržišta koja su im zanimljiva.

Povećanje broja viza

- Ne bih išao u detalje jer prijedlog zakona nije objavljen, tako da je mnogo toga još na razini "rekla - kazala". Doći će tzv. karta šansi, gdje se broje kvalifikacija, razina jezika, iskustvo. Mnogi će puno brže i lakše doći u Njemačku.

Priznavanje vozačkih dozvola za sve države bivše Jugoslavije dodatno će povući vozače s Balkana, povećat će se izdane vize po pravilu zapadnog Balkana s 25.000 na 50.000. Njemačka vidi Balkan kao veliki resurs radne snage - kazao je među ostalim. Ovih dana dijaspora stiže u rodni kraj, o svemu ovom će se detaljno razgovarati.

 
index Instagram400x230 youtube