Njemačke državne televizije bojkotiraju AfD, unatoč tome što su dužne promicati politički pluralizam

Njemačke najutjecajnije i najgledanije javne televizijske postaje, ARD i ZDF, služe kao moćni informatori njemačkoj javnosti kada su u pitanju politička mišljenja u zemlji.

Oba medija, koji od poreznih obveznika primaju ogromne svote iz proračuna, prikazuju političke talk show emisije koje oblikuju politički krajolik zemlje. Problem za stranku Alternativa za Njemačku (AfD) je što su obje postaje sustavno isključivale tu stranku iz prikazivanja na mrežama, a podaci iz prvog kvartala 2023. godine pokazuju da ta linija trenda ostaje na snazi.

Prema njemačkom zakonu, obje mreže moraju predstavljati niz političkih mišljenja i stranaka koje odražavaju njemačko društvo. Dok je AfD prema anketama iznosio 16 posto i više, što je čini jednom od najpopularnijih stranaka u zemlji, to joj nije pomoglo da postane zastupljenija na mrežama.

Kako izvještava Junge Freiheit, dok su se ostale stranke zastupljene u Bundestagu od siječnja do ožujka pojavile ukupno 137 puta, AfD nije pozvan niti jednom. Ova neslužbena zabrana gostima iz AfD-a dolazi unatoč tome što su dvije mreže zakonski obvezne predstavljati pluralizam političkih mišljenja.

“Ovaj ciljani i kontinuirani bojkot druge najjače oporbene stranke u Njemačkoj od strane javnih emitera posvećenih političkoj neutralnosti i ravnoteži je nečuven”, rekla je čelnica AfD-a Alice Weidel u intervjuu za Junge Freiheit. Rekla je da je kontinuirano isključenje stranke unatoč sjajnim rezultatima javnog mnijenja i velikoj ulozi u njemačkom parlamentu “manipulativna intervencija u političkom oblikovanju mišljenja gledatelja”.

Weidel je ukazala na utjecajni program ARD-a “Hart aber fair” (Teško, ali pošteno). Moderator emisije, Louis Klamroth, koji je u vezi s istaknutom aktivisticom Friday for Future, Luisom Neubauer, nedavno je preuzeo emisiju. Od tada niti jedan političar AfD-a nije pozvan, dok je u svakoj drugoj epizodi bio prisutan član stranke Ljevica.

Weidel je navela da je stranka Ljevica “stranka koja nije zastupljena ni u Bundestagu s upola manje zastupnika od Alternative za Njemačku i koja se u anketama bori s prelaskom praga od pet posto”.

No emisija “Hart aber fair” daleko je od jedine koja isključuje AfD. Analiza Junge Freiheita pokazuje da su u talk showovima “Markus Lanz”, “Maybrit Illner”, “Maischberger” i “Anne Will” brojne stranke s lošim izbornim rezultatima dobile puno više vremena od AfD-a.

Stranka zelenih je profitirala. Dok su osigurali 14,9 posto glasova na saveznim izborima 2021., dobili su 21 posto pozvanih političara s 29 pojavljivanja od početka 2023. Stranka ljevice bila je najzastupljenija stranka, s 9,4 posto ukupnih TV pojavljivanja, dok je dobila manje od 5 posto glasova, gotovo dvostruko više od svog udjela. Da AfD ima slične brojke, dobio bi više od 20 posto pojavljivanja na temelju svog rezultata od 10,3 posto glasova 2021. godine.

Iako nisu svi Nijemci pristaše AfD-a, postoji nevjerojatno nezadovoljstvo zbog naknada poreznih obveznika povezanih s javnim emiterima, a anketa pokazuje da se 80 posto Nijemaca ne slaže s otprilike 18 eura koje moraju plaćati svaki mjesec za dva medijska diva. Anketa je također pokazala da 35 posto Nijemaca želi u potpunosti ukinuti pristojbu.

Weidel poziva na reformu ARD-a i ZDF-a u skladu s onim što Nijemci zapravo žele, prenosi tribun.hr.

Javni RTV sustav se konačno mora svesti na svoju temeljnu zadaću, osnovnu opskrbu informacijama i vijestima, i osloboditi ga stranačkog stiska”, rekla je.

Naznačila je da bi dvije mreže trebale zamijeniti obaveznu naknadu dobrovoljnom, što je zahtjev na koji vlada vjerojatno neće pristati. Zapravo, od 2025. naknada bi trebala porasti na 20 eura mjesečno.

 
index Instagram400x230 youtube