Devet država EU-a potpuno ukinulo covid kontrole za ulazak

Devet članica EU-a i Schengena u potpunosti je ukinulo covid mjere za ulazak u zemlju, jedan broj je ublažio režim ulaska,

a ostatak zadržao mjere za određene kategorije putnika, proizlazi iz podataka portala schengenvisainfo news. Tako su Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Švedska ukinule sve mjere za sve putnike za ulazak u zemlju.

Češka, Latvija i Nizozemska su covid ograničenja za ulazak u zemlju ukinule samo za putnike iz zemalja EU i članica Europskog ekonomskog prostora (EEA). Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Litva, Malta, Portugal, Slovačka, Španjolska zadržale covid mjere za ulazak u zemlju. Ko želi ući u Austriju, na primjer, mora i dalje pokazati važeći certifikat o cijepljenju, preležanoj koroni ili negativan test.

Ista pravila važe za ulazak u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Njemačku… Cipar je, na primjer, još stroži i na otok pušta, bez ikakvih ograničenja, cijepljene i osobe koje su preležale koronu, dok ostali putnici, ako im je zemlja na takozvanoj zelenoj listi mogu ući sa negativnim testom, dok je za dolazak iz država sa crvene liste neophodan dodatni test i prilikom dolaska.

Estonija je zadržala pravilo da samo cijepljeni i oni koji su preležali koronu mogu ući bez karantene u zemlju ili obveze da se u njoj testiraju.

 
index Instagram400x230 youtube