Značajna uloga BiH u programima Vijeća Europe u oblasti kulture

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je danas u Strasbourgu s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić o suradnji, posebice u oblasti kulture.

Glavna tajnica Vijeća Europe pohvalila je ulogu Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe. Zahvalila je ministrici Gudeljević za sudjelovanje na Konferenciji ministara kulture i značajan doprinos radu Vijeća Europe.

Pejčinović Burić istaknula je važnost deklaracija, koje se usvajaju na Konferenciji. Pozvala je Bosnu i Hercegovinu da potpiše Konvenciju Vijeća Europe o kaznenim djelima koja je usvojena u maju 2017. u Nikoziji, a odnose se na kulturna dobra.

U razgovoru ministrice Gudeljević i glavne tajnice Marije Pejčinović Burić istaknuta je važnost Strategije europske baštine za 21. stoljeće. Pejčinović je zahvalila što BiH sudjeluje u danima europskog naslijeđa, kazavši da je tema za ovu godinu održivost u oblasti kulture.

Ministrica je naglasila značaj digitalizacije kulturne baštine da bi se sačuvala za buduće naraštaje.

Razgovarano je i o Kulturnim rutama Vijeća Europe i sudjelovanju Bosne i Hercegovine u tom projektu, koje je ocijenjeno iznimno uspješnim.

Ministrica Ankica Gudeljević zahvalila je za prijem ističući važnost kulture, jezika i kulturnog naslijeđa za jedan narod, te naglašavajući ulogu kulture u zbližavanju naroda.

- Susret ministrice Gudeljević sa glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić organiziran je u vrijeme održavanja Konferencija ministara kulture Vijeća Europe o temi „Stvaramo našu budućnost: Kreativnost i kulturno naslijeđe kao strateški resursi za raznoliku i demokratsku Europu - priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.    

 
index Instagram400x230 youtube