U Ljubuškom predstavljen projekt "Youth Drive"

U hotelu Bigeste u Ljubuškom danas je u sklopu „Info dana“ predstavljen projekt „Youth Drive“ vrijedan 279,200,48 eura.

Riječ je o projektu prekogranične suradnje koji se provodi u Zapadnohercegovačkoj županiji i Boki Kotorskoj, a provode ga udruge EKO ZH i NVO Naša Akcija.

Kako je tijekom današnjeg predstavljanja objasnio voditelj projekta David Naletilić, projekt se sadrži od brojnih aktivnosti.

Analizira se postojeće stanje zagađenosti vodotokova u ZHŽ-u, uzimaju se uzorci vode i šalju na analizu, također se radi na izradi digitalne karte ilegalnih deponija u ZHŽ-u, a nakon što se ista izradi moći će se na digitalnoj karti pratiti da li se deponije smanjuju ili povećavaju. Također, već su potpisani sporazumi o suradnji s općinama i gradovima u oblasti u kojoj se projekt provodi. U sklopu projekta biti će izrađene i preporuke za svaku lokalnu zajednicu vezane za zaštitu okoliša, a u svrhu jačanja svijesti o zaštiti okoliša planira se i set aktivnosti s mladima i javnošću.

 „Mi uvijek volimo kriviti političare za sve, no činjenica je da smo mi sami stvorili divlje deponije, ne dolazi meni u selo neki političar i baca smeće, to mi sami radimo, stoga je od velike važnosti jačanje svijesti o zaštiti okoliša i rad s mladima“, istaknuo je danas Mario Brekalo, financijski koordinator projekta.

U projektu je planiran razvoj informativnih i edukativnih materijala za mlade i zajednicu, uključivo s metodologijom za učenike u osnovnim i srednjim školama. Planira se i razvoj digitalne platforme www.nasapriroda.com a koja će uz promociju pozitivnih praksi, plasiranje vijesti vezanih za sektor zaštite okoliša, kao i dostupnih izvora financiranja za dionike, također sadržavati edukativne materijale, kao i opcije registracije korisnika i dvosmjerne komunikacije između mladih i javnosti te projektnih dionika. Također, planirane su brojne panel diskusije i okrugli stolovi, kao i organiziranje radionica za učenike i edukativni izleti i eko-akcije. Planirano je i doniranje kanti i kontejnera u svim lokalnim zajednicama u kojima se projekt provodi.  

Projektni koordinator Lucija Kvesić danas je pak predstavila udruge koje predvode projekt, te je govorila o njihovim ranijim aktivnostima.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 09 Lipanj 2020 12:42
 
index Instagram400x230 youtube