Kravica na listi najpopularnijih destinacija na Instagramu

Kravica na listi najpopularnijih destinacija na Instagramu IKS portal
Web platforma Get by bus nedavno je objavila listu 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini, gdje se na prvom mjestu našla Baščaršija s više od 180 tisuća spominjanja, dok se u top 10 nalazi i vodopad Kravica kod Ljubuškog.

Kako navodi Get by bus, oni su za ovo istraživanje odlučili umjesto gradova napraviti listu najpopularnijih znamenitosti. Služili su se različitim podacima na internetu, uzimajući prvobitno Google recenzije, a onda spominjanja i oznake na Instagramu.

Navedeni podaci odnose se na svibanj 2024. godine te su moguća neka odstupanja. Na kraju su sortirali lokacije prema broju spominjanja i dobili konačnu listu.

Tako se na prvom mjestu našla Baščaršija s čak 180.457 spominjanja, a slijede je planina Jahorina (172.905), Stari most u Mostaru (81.792), Termalna rivijera Ilidža (80.438) i O.C. Bjelašnica (76.715).

Top 10 lokacija na Instagramu (Screenshot/getbybus.com)

Nema sumnje da BiH svake godine postaje sve popularnija turistička destinacija i sve to zahvaljujući fascinantnom spoju različitih kultura i netaknute prirode stvorenoj za nezaboravne fotografije. Od kupanja na vodopadima Kravice, skijanja na Jahorini i ispijanja turske kave na Baščaršiji, izbora je pregršt, navodi Get by bus.

Zanimljiv je podatak i da se od 50 lokacija, sedam nalazi u Sarajevu, a ukupni broj spominjanja lokacija u BiH u odnosu na prošlu godinu porastao je za 15 posto, piše Klix.ba.

Na listi najpopularnijih lokacija je čak 37 prirodnih znamenitosti, a najčešće aktivnosti su skijanje, pješačenje, izletništvo, razgledavanje i vodeni sportovi.

Lokacija koja se posebno istaknula uoči turističke sezone je Etno selo Stanišići, koje se popelo za 19 mjesta na listi s gotovo 15 tisuća novih spominjanja.

Također, istaknuli su i Jablaničko jezero, koje je ove godine nova lokacija na ovoj listi s gotovo 44.500 spominjanja. Lokacije koje se nisu plasirale ove godine u top 50 su planina Konjuh i rijeka Buna, no Get by bus navodi da ih vrijedi spomenuti jer se nalaze odmah ispod crte.

 
index Instagram400x230 youtube