Markotić: Zahvaljujući demografskim mjerama Ljubuški je prošle godine napokon zabilježio pozitivan prirodni prirast

Demografske mjere koje se uvode i provode u Zapadnohercegovačkoj županiji na različitim razinama županijskoj, gradskim i općinskim, donose opipljive pozitivne i poželjne rezultate piše Ivan Kaleb za Večernji list BiH.

Oni se vide i očituju kroz brojeve o pozitivnom prirodnom prirastu i pojedinačnim odlukama obitelji da rađaju djecu, točnije više djece, i da se nastanjuju tamo gdje društvo omogućuje optimalne i pogodnije uvjete za život. Kad je Vlada ZHŽ-a u listopadu 2022. godine uvela Zakon o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a, prema kojem se za treće i svako sljedeće dijete do sedme godine života isplaćuje mjesečna naknada u iznosu od 500 KM, probijen je led, ZHŽ je prvi u BiH krenuo s tom mjerom i dobri rezultati ubrzo su se pojavili. Nakon godine dana broj djece koja su ostvarila to pravo povećao se za 160. ZHŽ je uveo i druge demografske te poticajne mjere, neke prije, neke ne tako davno, koje ohrabruju mlade obitelji da se odluče imati više djece – troje, četvero…, pa i više. Imajući sve to u vidu, može se reći kako je protekla, 2023. godina bila velika prekretnica. Samo je ZHŽ u FBiH imao pozitivan prirodni rast: 826 rođene djece, 770 umrlih. To znači da je prirodni prirast u 2023. godini iznosio 56.

Poticaj i za ostanak

Mjere koje je donijela Županija zdušno su prihvaćene u njezinim jedinicama lokalne samouprave gradovima Široki Brijeg i Ljubuški te općinama Grude i Posušje. Osim tih županijskih mjera, oni donose i uvode i neke dodatne, svoje, iz vlastitog proračuna. U tome se posebice ističe i prednjači Ljubuški, koji je zbog svih tih pogodnosti i povlastica, ali i drugih svojih prednosti, postao vrlo privlačno mjesto i društvena sredina za ugodan život. Mjera novčane potpore od 500 KM za treće i svako sljedeće dijete u obitelji pala je na plodno tlo i bila pun pogodak.

Mjere koje je donijela Županija zdušno su prihvaćene u njezinim jedinicama lokalne samouprave – gradovima Široki Brijeg i Ljubuški te općinama Grude i Posušje. Osim tih županijskih mjera, oni donose i uvode i neke dodatne, svoje, iz vlastitoga proračuna

Bračni par Ilkan i Mihaela Babić, zaposleni diplomirani ekonomisti u Ljubuškom, imaju četvero djece, novčana podrška im je važna “zakrpa” u obiteljskom proračunu. – Primamo novčanu naknadu za dvoje djece, 1000 KM je neka prosječna plaća i to je pristojan iznos s kojim smo vrlo zadovoljni. To nam je dobra injekcija u našem obiteljskom proračunu, mogli smo ostvariti neke svoje planove koje smo planirali. Dobro je i 500 KM dodatno redovito mjesečno primati, a 1000 izvanredno. Naknadu primamo otkako je ova mjera uvedena, međutim, ona nije utjecala da imamo treće i četvrto dijete, jednostavno se tako poklopilo. Na poslu su me malo zezali: “Kako si ti za ovo znala unaprijed?” Međutim, mjera sigurno ima utjecaja, znam dosta žena koje su nakon njezina uvođenja rodile treće dijete. Moguće da se bračni parovi na to lakše odluče jer se time dobiva financijska sigurnost kaže u izjavi za Večernji list gospođa Mihaela Babić.

Turizam i nove potpore

Kako i koliko su demografske mjere u Ljubuškom dobro osmišljene i prihvaćene, svjedoči izvanredan podatak da se mlade obitelji iz okolnih hercegovačkih mjesta, pa čak i iz drugih država, odlučuju doseliti i trajno živjeti u Ljubuškom. Ta pojava se pročula i proširila medijskim prostorom, Ljubuški, koji se posljednjih desetak godina istinski preporodio, preuredio i proljepšao, postao je hit, poželjna destinacija… Osim turističkog buma koji mu je donijela Kravica, nudi financijski pogodniji, lakši i sigurniji stalni život. Financijska potpora za rodilje, dječji doplatak, subvencije, cijena vrtića, besplatan prijevoz za učenike, novčane potpore studentima i maturantima, pomoć pri kupnji prve nekretnine, financijska potpora umirovljenicima…, popis je povlastica i pogodnosti koje život znače, što ih nudi Ljubuški.

– Vjerojatno su to razlozi zbog kojih nam dolazi više mladih obitelji, ne samo iz okruženja nego i iz nekih drugih zemalja. Tako smo imali u prošloj godini dvije obitelji iz Njemačke, obitelj iz Švicarske, obitelj iz Francuske, koji su se doselili i trajno žive kod nas. Ovdje imaju čist zrak, lijepu prirodu, sigurnost o kojoj mi koji živimo ovdje uopće ne razmišljamo – kaže u izjavi za BHRT Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog. Dodaje kako je zahvaljujući demografskim mjerama Ljubuški prošle godine, prvi put nakon dugo godina, napokon zabilježio pozitivan prirodni prirast.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 27 Svi 2024 10:40
 
index Instagram400x230 youtube