Obnova tvrđave hercega Stjepana u Ljubuškom korak bliže završetku

Tvrđava hercega Stjepana u Ljubuškom, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, uskoro će zablistati u punom sjaju kao nezaobilazna turistička atrakcija, jer se radovi na obnovi monumentalnog kompleksa nastavljaju sredinom travnja.

Više od 1,5 milijuna KM je uloženo u obnovu i očuvanje ovog nacionalnog spomenika tokom proteklih godina. Do sada su obnovljeni središnji i jugoistočni bedemi, braniči kule, sjeverni bedemi 8, 9 i 10. Ovog proljeća, radovi će se fokusirati na obnovu dijela bedema 4 na južnoj strani tvrđave.

Građevinska firma "Građevinar-Fajić" iz Mostara izvodit će radove prema ugovoru teškom 149.682,78 KM s PDV-om. Radovi će početi sredinom travnja i biti završeni u roku od 135 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Gradonačelnik Ljubuškog, Vedran Markotić, istaknuo je da će završetkom ovog ugovora biti oko 70 posto građevinskih radova na obnovi nacionalnog spomenika u Ljubuškom. Rezultati ulaganja Grada Ljubuškog, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta te Federalnog ministarstva prostornog uređenja, vidljivi su svim građanima i posjetiocima.

Tvrđava hercega Stjepana je najmonumentalniji arheološki lokalitet u Ljubuškom. Sastoji se od dva dijela, a kroz stoljeća je oštećena, posebno potresima. Proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2003. godine i posljednjih godina je djelomično obnovljena.

Nakon završetka ovih radova, tvrđava će biti korak bliže potpunoj obnovi i očuvanju vrijedne povijesne baštine. To će privući brojne turiste i postati magnet za posjetitelje tog kraja.

Markotić je podsjetio da je veći dio sredstava za obnovu dolazio kroz INTERREG IPA projekt, dok su preostale aktivnosti financirane iz vlastitih sredstava, uz pomoć ŽZH i federalnih ministarstava.

Nakon završetka građevinskih radova, planira se uređenje unutrašnjih prostorija, postavljanje rasvjete, ljetne pozornice i svega ostalog što je potrebno za potpuno uređenje tvrđave. To će učiniti stanovnike Ljubuškog ponosnima, a tvrđavu će učiniti turističkom atrakcijom za posjetioce tog dijela zemlje.

 
index Instagram400x230 youtube