Obilježen Dan žrtava župe Studenci [FOTO]

Komemoracijom i prisjećanjem na žrtve iz župe Presvetog Srca Isusova u Studencima,  u Prvom i Drugom svjetskom ratu i poraću, te sve civilne žrtve, u nedjelju je na blagdan Duhova, upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika u crkvenom dvorištu.

Župa Studenci (Studenci, Stubica, Zvirovići i Prćavci) u prošlom je stoljeću u tri rata izgubila 326 župljana, 54 žrtve Prvog svjetskog rata, 263 žrtve Drugog svjetskog rata, te 9 žrtava Domovinskog rata kojih se molitvama i zahvalama sjete župljani svake godine u posljednju nedjelju mjeseca svibnja.

Uz svečani postroj pripadnika hrvatske komponente OS BiH vijence su položili predstavnici župe Studenci, potom predstavnici grada Čapljine s koordinacijama Udruga  proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici grada Ljubuškog i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Skupštine i Vlade ŽZH, te Ministarstva obrane BiH, hrvatska komponenta vojske BiH.

Nakon što su pročitana imena svih poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Svetu misu slavio je don Ivan Vukšić, umirovljeni svećenik mostarsko-duvanjske biskupije rodom iz Studenaca. Kao i studenački župnik don Ivan Perić na početku svete Mise, Vukšić je u propovijedi govorio o potrebi da se za sve žrtve molimo jer njihova žrtva je nemjerljiva, iz ljubavi prema Bogu u svom narodu nisu ni života žalili. Gdje god nema ljubavi i vjere u Boga tu počinju ratovi, rekao je između ostalog don Ivan Vukšić.

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

 
index Instagram400x230 youtube