Ljubuški u prošloj godini posjetili turisti iz čak 60 zemalja

U prošloj, 2022. godini Ljubuški je posjetilo 5910 gostiju, koji su ostvarili 10.547 noćenja.

To su prvi službeno evidentirani i dosad jedini relevantni podaci o broju dolazaka i noćenja na području Grada Ljubuškog, koji je prikupila i javno priopćila Turistička zajednica Grada Ljubuškog, piše Večernji list BiH.

Ostvarenih je 10.547 noćenja, a uz domaće (2075) i goste iz Hrvatske (1829), najbrojniji su bili gosti iz Turske (588), Srbije (252), Njemačke (236), Slovenije (162), Italije (90), Austrije (67), Poljske (55), Cipra (48) i profili na društvenim mrežama Facebook, Instagram i YouTube.

Turistička je zajednica kroz svoju marketinšku kampanju s JP Parkovi sudjelovala i pomogla kod drugog po redu Ljubuškog Outdoor Festivala, gdje se kroz natjecateljske rute povezuje i revitalizira razasuta kulturno-povijesna i prirodna baština Ljubuškog.

Domaći gosti prednjače

Većina su bili domaći gosti iz BiH, kojih je zabilježeno 2075, potom po brojnosti slijede gosti iz Hrvatske – 1829, zatim iz Turske – 588, Srbije – 252, Njemačke – 236, Slovenije – 162, Italije – 90, Austrije – 67, Poljske – 55, s Cipra – 48, iz Crne Gore – 47, Nizozemske – 43, Francuske – 42…

Ukupno je 60 država, praktički iz cijeloga svijeta, iz kojih su turisti lani posjetili Ljubuški: Kanada (12 gostiju), SAD (20), Argentina (5), Brazil (2), Kuba (1), Izrael (10), Oman (4), Egipat (1), Malezija (11), Južna Koreja (23), Kina (2), Japan (1), Australija (6), Rusija (5), Ukrajina (5)…

Kad je riječ o broju noćenja, strani gosti su ih ostvarili za četvrtinu više od domaćih, gostiju muškaraca bilo je dvostruko više nego žena. Gledajući po državama, najviše ostvarenih noćenja bilo je domaćih gostiju iz BiH, potom iz Hrvatske, Turske, Njemačke, Srbije, Slovenije, Italije, Austrije, Nizozemske…

Ovo je, godinama unatrag, prvi put da se vodila službena evidencija turističkog prometa na području Ljubuškog i ZHŽ-a, napominju iz TZ-a Ljubuškog.

S pripremama su počeli 2021. godine putem prezentacija, objava u medijima i razgovora s iznajmljivačima. Uspjeli su objediniti registrirane iznajmljivače na internetskoj aplikaciji prijava.ba i nakon probnog razdoblja 1. siječnja 2022. godine krenuli sa službenim vođenjem evidencije. To je postignuće za svaku pohvalu, ali posao nije još posve završen.

Turistička zajednica Grada Ljubuškog je na dan 31. prosinca 2022. godine u svojoj elektroničkoj aplikaciji prijava.ba imala 18 turističkih subjekata koji nude usluge smještaja u turizmu. Svi uneseni subjekti imaju odluke mjerodavnih službi za obavljanje spomenute djelatnosti. Svjesni smo da ima još mnogo objekata koji rade bez svih potrebnih dozvola i da nisu u sustavu elektroničke prijave i odjave gostiju te smo uputili više poziva iznajmljivačima koji se reklamiraju na raznim platformama, stoji, među ostalim, u izvješću o radu Turističke zajednice Grada Ljubuškog za 2022. godinu, koje je podneseno i razmatrano na sjednici Gradskog vijeća Ljubuškog u prošli petak, 12. svibnja.

No, tijekom prošle godine ljubuška Turistička zajednica imala je niz drugih aktivnosti, koje su iznimno važne za razvoj turizma, njegovu vidljivost i privlačenje gostiju. Na prvom mjestu su marketing i promidžbene aktivnosti, kojima se promiče i popularizira ukupna turistička sastavnica Ljubuškog. U tu svrhu izrađena je mrežna stranica www.visitljubuski.com.

Trodnevni program

Organiziran je trodnevni program posjeta i upoznavanja Ljubuškog za 14 turističkih novinara iz šest država, među kojima su bili i predsjednici nacionalnih udruga turističkih novinara i članovi profesionalne udruge turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET.

Na vodopadu Kravica organiziran je ždrijeb mečeva Davisova kupa utakmice između BiH i Meksika, što je popratio BHRT i više drugih novinara, a izvješća su objavljena i u meksičkim medijima.

Sklopljen je sponzorski ugovor s ljubuškim tenisačem Tomislavom Brkićem o promicanju Ljubuškog i oaze u kamenu – vodopada Kravica, za vrijeme njegovih mečeva, TZ Ljubuškog sudjelovao je na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, zajedno s TZ Sarajevske županije na Beogradskom sajmu turizma, na trodnevnoj svjetskoj konferenciji o vinskom turizmu u gradu Alba, u regiji Pijemont u Italiji, na međunarodnom sajmu turizma i putovanja “World Travel Market London 2022.” u Londonu.

Bili su domaćini prvog festivala putopisa u BiH “Hercegovina Travel Fest”, promotori trećeg Ljubuškog jazz festivala, s partnerima uz sami vodopad Kravica, predstavljali najbolja ljubuška vina, u sklopu priredbe “Waterfall Wine Weekends”, organizirali prvi Beer Fest u Gradu Ljubuškom, nakon dvije godine pandemije, ponovno organizirali “Advent u Ljubuškom”…

 
index Instagram400x230 youtube