Inspektor Petrović i psihologinja Zelić govorili o opasnostima za djecu koja bez nadzora roditelja koriste internet [FOTO]

Inspektor Petrović i psihologinja Zelić govorili o opasnostima za djecu koja bez nadzora roditelja koriste internet [FOTO] Foto: Ljportal

U Kulturnom centru u Ljubuškom je održana javna tribina pod nazivom “Stop bullying” o zlostavljanju djece putem interneta. Ova tribina je zajednički projekt kojega su pokrenuli i podržali Vijeća roditelja i Osnovnih škola s područja grada Ljubuškog.

U ime organizatora na samom početku prisutne je pozdravila Danijela Planinić, ravnateljica Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, a na tribini su svoja predavanja imali psihologinja Katica Zelić i inspektor Saša Petrović iz Federalne uprave policije koji je govorio o opasnostima za djecu koja se događaju preko interneta, posebno naglašavajući problem pedofilije.

„Ono što je činjenica i što možemo vidjeti sami da je vršnjačko nasilje važna problematika, jer je sve prisutna, tu je oko nas i može se dogoditi svakome. Posljedice su ogromne, a utječu i na dijete koje je žrtva, ali i na onoga koji vrši nasilje, ali i na promatrače. Ovo nasilje je sve brojnije među djecom. Sve to ukazuje na ozbiljnost situacije i društvu se šalje poruka da zaista treba djelovati s ciljem njegovog što ranijeg otkrivanja i sprječavanja. Nasilje je kompleksan problem i postoji oduvijek. Međutim, svojim oblicima, intenzitetom i okrutnošću kakav se danas događa mislim da je doživjelo izvjesne promjene, stoga su i posljedice zaista velike. Donedavno se većina istraživača bazirala na fizičko nasilje koje je jako štetno, međutim danas većina zlostavljajućih ponašanja nisu otvorenog tipa, nego prikriveno psihičko ratovanje koje se može pojaviti u obliku ismijavanja u društvu, odbacivanja iz društva, psihičkog zastrašivanja i slično”, kazala je Jelena dodajući kako obično dječje zadirkivanje postaje problem kada ono pređe u ismijavanje i kada se druga osoba stavlja u neugodan položaj, kada se identitet te osobe ugrozi i tada to više nije nevino zadirkivanje nego prelazi u oblik zlostavljajućeg ponašanja jer žrtva trpi.

Inspektor Saša Petrović govorio je o brojnim opasnostima za djecu koja bez nadzora roditelja koriste internet, a jedan od najvećih problema koji im vreba je pedofilija. Kako kaže, roditelji s djecom moraju puno razgovarati, o bilo čemu, a najviše nastradaju djeca koja nemaju sugovornika u obitelji pa traže sugovornika na internetu, a s djetetom je na internetu lako manipulirati. Nakon što su Katica Zelić i Saša Petrović završili svoja predavanja, odgovarali su na brojna pitanja koja su im okupljeni postavljali.

Poslijednja izmjena danaPetak, 14 Travanj 2023 11:32
 
index Instagram400x230 youtube