Stigli prvi ovogodišnji krumpiri - cijena 3 KM kilogram!

Povrtlari su opravdali najave da će tijekom prve dekade travnja stići i prvi domaći mladi krumpiri. Agronom Dražen Rašić iz Klobuka prve krumpire vadio i pijaci u Ljubuškom nudi od 7. travnja.

Naravno, riječ je o krumpirima uzgojenim u plasteniku. S obzirom da je približno u isto vrijeme i prošlih godina ovaj agronom u ponudi imao mlade krumpire, očito je usavršio proizvodnju. Za tekuću 2023. godinu to je uspjeh s obzirom da su kratka razdoblja zimskih temperatura bila samo u drugoj polovici zime, te u prvim dekadama proljeća.

Gospodin Rašić krumpire plasira na svom štandu na ljubuškoj pijaci i veli da su traženi. Cijena prvih ranih krumpira je 3 KM za kilogram, što je primjereno dobu jer stari krumpiri na malim tržnicama u Hercegovini, dostiži do 2 KM za kilogram.

Podsjećamo, procjene su da je ove godine samo na području Ljubuškog posađeno oko 10 hektara krumpira u plastenicima. S obzirom da se krumpiri u zatvorenim prostorima sade na području Čapljine, Stoca i Neuma, do kraja travnja i prve dekade svibnja, slijedi prava borba između domaćih ranih krumpira iz plastenika i uvozne konkurencije, odnosno krumpira iz Francuske, Egipta, Maroka...

Tekst i foto: Književno-novinarski studio "Musa"

Blog – https://ercegovinausliciirijeci.blogspot.com/

Poslijednja izmjena danaPetak, 14 Travanj 2023 11:40
 
index Instagram400x230 youtube