Hodočasnički put župe Studenci u Istru na biskupsko ređenje

Povodom ustoličenja mons. Ivana Štironje, novog Porečkog i Pulskog biskupa, bivšeg župnika naše župe, župljani župe Studenci su se uputili na hodočašće kako bi sudjelovali na sv. misi te također obišli Istarske znamenitosti važne za nas katolike.

Samo hodočašće započelo je sa petka na subotu, u ponoć, kada su hodočasnici krenuli iz Studenaca prema Poreču u koji su stigli u ranim jutarnjim satima, te su se nakon kratke okrjepe uputili prema bazilici sv. Eufrazija gdje je i održano samo ustoličenje.

Na sv. misi sudjelovalo je dvadesetak biskupa, oko stotinu svećenika te mnoštvo hodočasnika, što iz Kotorske biskupije, što iz Hercegovine. Naših župljana je bilo 84.

Nakon sv. mise uslijedio je svečani ručak, kojim je biskup počastio naše hodočasnike i ostale uzvanike, nakon kojega su hodočasnici imali priliku porazgovarati sa biskupom te mu prenijeti pozdrave iz Studenaca. biskup se zahvalio svima koji su hodočastili kao i onima koji su ga pratili u molitvama.

Nakon Poreča hodočasnici su se uputili prema Svetvinčentu, te obišli grob blaženog Miroslava Bulešića, blaženika koji, nažalost, nije često spominjan u našem okruženju, ubijenog od partizanske ruke sa samo 27 godina. Potom su se uputili u Rovinj, u franjevački samostan u kojemu su večerali i prenoćili.

Ujutro, nakon doručka, zaputili su se prema Svetištu Gospe Trsatske u Rijeci gdje su imali svetu misu u zavjetnoj kapelici njoj u čast te su krenuli u Karlovac, Nacionalno Svetiše sv. Josipa, gdje ih je dočekao upravitelj svetišta mons. Antun Sente te su potom sudjelovali na euharistijskom klanjanju.

U kasnim večernjim satima su se vratili u Studence zahvalni Bogu na svemu što su doživjeli.

 
index Instagram400x230 youtube