Vodopad Koćuša: Prirodni dragulj BiH kojeg posjećuju turisti cijelog svijeta

Toplo i sunčano vrijeme u Hercegovini u prijepodnevnim satima, turisti su iskoristili za obilazak prirodnih znamenitosti kao što su vodopadi Koćuša i Kravica u Ljubuškom, a kojeg je prošle godine posjetilo čak 200 hiljada turista.

Zbog obilja vode, ovaj kraj je poznat i kao grad plodnih polja gdje uspijevaju brojne poljoprivredne kulture, a među najpoznatijima su krumpir i maslina.

Sunčano jutro Federiko iz Argentine iskoristio je za kupanje ispod vodopada na poznatom izletištu Kravica. Iako su temperature još uvijek niske za kupanje, priznaje da nije mogao odoljeti ovoj prirodnoj ljepoti ovog lokaliteta koji se ubraja među najspektakularnija kupališta svijeta.

Deset kilometara dalje od Ljubuškog nalazi se manje poznat ali jednako lijep vodopad Koćuša kojeg posjećuju gosti iz svih krajeva svijeta. Vodopad Koćuša visok je pet metara, širok pedeset. U njegovoj blizini nalaze se mlinovi, od kojih neki i danas rade.

Turistički radnici, uveliko vrše pripreme za nadolazeću sezonu, a svake godine, kažu nastoje obogatiti ponudu.

Vodopad Koćuša nalazi se u selu Veljaci, u kojem se mještani uglavnom bave poljoprivredom. Njihova prednost u odnosu na druga mjesta je kažu upravo voda. Najpoznatiji su po ranom krumpiru i maslinama koje na ovom tlu jako dobro uspijevaju.

 

 
index Instagram400x230 youtube