Ljubuški izdvaja 200.000 KM za mlade koji su kupili stan ili počeli graditi kuću

Mladi parovi koji su tijekom prošle godine na području Grada Ljubuškog kupili stan ili počeli gradnju kuće imaju pravo na novčanu pomoć.

Stoga je ovih dana objavljen poziv za subvencioniranje prve stambene nekretnine za mlade na području Grada Ljubuškog za 2022. godinu.

Ispod 38

Za ovu namjenu u gradskom proračunu osigurano je 200.000 konvertibilnih maraka, a ista praksa će se, prema riječima gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića, nastaviti i u predstojećem razdoblju, javlja Večernji list.

Kako je navedeno u javnom pozivu objavljenom na službenoj stranici Grada Ljubuškog, pravo na subvencioniranje prve stambene nekretnine imaju osobe koje kumulativno ispunjavaju sljedeće uvjete: bračni partneri koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 38 godina, odnosno jedan od bračnih partnera nije stariji od 38 godina, nijedan od bračnih partnera nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u Bosni i Hercegovini ni u inozemstvu, osim stambene nekretnine koja je predmet prijave, zatim da se stambena nekretnina koja je predmet prijave nalazi na području Grada Ljubuškog. Također, uvjet je i da oba bračna partnera imaju prebivalište i žive na području Grada Ljubuškog, a barem jedan od bračnih partnera ima prebivalište i živi na području Grada Ljubuškog tijekom posljednje tri godine od dana raspisivanja javnog poziva te da je barem jedan od bračnih partnera zaposlen na području Bosne i Hercegovine ili se vodi kao nezaposlena osoba na zavodu za zapošljavanje u BiH. Uz to, da bi ostvarili pravo na subvenciju, trebaju ispunjavati uvjet da su stan/kuću kupili/izgradili u razdoblju od 1. siječnja 2021. godine do dana prijave na javni poziv.

Također trebaju donijeti izjavu da bračni partneri nisu u srodstvu s prodavateljem nekretnine u uspravnoj liniji niti u pobočnoj liniji do trećeg stupnja srodstva.

Ako se radi o kući, oni koji se prijavljuju na subvenciju trebaju imati valjanu građevinsku dozvolu za kuću izdanu od nadležne službe Grada Ljubuškog u razdoblju od 1. siječnja 2021. godine do dana prijave na javni poziv, a pretežiti dio kuće trebao bi biti izgrađen tijekom 2022. godine. Za one koji su kupili stan, da bi ostvarili pravo na subvenciju, trebaju imati zaključen ugovor o kupoprodaji stana u obliku notarski obrađene isprave, u razdoblju 1. siječnja 2021. godine do dana prijave na javni poziv, te potvrdu da su upisani kao vlasnici istog u zemljišnoknjižnom odjelu Suda.

Oni koji su ranije ostvarili pravo na subvencioniranje prve stambene nekretnine ne mogu ostvariti ovu pomoć.

''Ako su ugovor o kupoprodaji stana ili kuće zaključile dvije osobe ili ako su kuću sagradile dvije osobe, podnositelj zahtjeva može biti samo jedan od njih, uz obvezu da drugi kupac da ovjerenu izjavu kojom se određuje podnositelj zahtjeva'', objašnjeno je u javnom pozivu.

Svi podnositelji prijave za subvencioniranje prve stambene nekretnine u prijavi su obvezni dostaviti dokumentaciju koja je navedena u javnom pozivu.

Rok 30 dana

Prijavni obrazac i ostali obrasci mogu se preuzeti na službenoj web-stranici Grada Ljubuškog www.ljubuski.ba i na šalter-dvorani Gradske uprave Ljubuški, a rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objavljivanja poziva. ''S kandidatima koji ispunjavaju uvjete gradonačelnik će zaključiti ugovore o subvencioniranju kojima će regulirati međusobna prava i obveze. Ako se nakon potpisivanja ugovora utvrdi da je korisnik ostvario pravo na subvencioniranje prve stambene nekretnine na temelju dostavljene neistinite dokumentacije, dobivena sredstva dužan je vratiti na žiroračun Grada Ljubuškog u roku od 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva za povrat sredstava'', zaključeno je u pozivu.

 
index Instagram400x230 youtube