U Ljubuškom cijepljena 541 osoba protiv sezonske gripe

U zdravstvenim ustanovama diljem Bosne i Hercegovine ovih dana povećan je broj pacijenata koji se žale na povišenu temperaturu, bolove u mišićima, grlobolju, kašalj… I u Domu zdravlja Ljubuški osjeti se povećana frekvencija pacijenata, osobito u protekla dva tjedna.

 Kako bi se izbjegao rizik od nastanka komplikacija uslijed respiratornih infekcija, poželjno je cijepljenje protiv sezonske gripe.

„Do današnjeg dana u Domu zdravlja Ljubuški ukupno je cijepljena 541 osoba. Riječ je većinom o umirovljenicima i kroničnim bolesnicima“, kazali su za Dnevni list iz DZ Ljubuški, naglasivši kako je prije cijepljenja potrebno obaviti pregled kod obiteljskog liječnika.

Dodali su kako je osiguran dovoljan broj cjepiva za sve one koji se žele uključiti u proces imunizacije protiv sezonske gripe.

To se osobito preporučuje osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe, osobama s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, kao i djeci s oštećenom plućnom funkcijom i bolestima metabolizma.

„U slučaju da se neki od građana za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti, umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično“, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a.

Autor: Antonela Marinović Musa

 
index Instagram400x230 youtube