|NAJAVA| Ovaj utorak (p)održimo baštinu u Kulturnom centru Ljubuški

U utorak,20. prosinca 2022. godine u Kulturnom centru Ljubuški JU HERAG uz podršku Grada Ljubuškog organizira konferenciju„(P)održimo baštinu!“ na temu održivog upravljanja kulturnom baštinom, s naglaskom na valorizaciju i mogućnosti integracije kulturne baštine u manjim gradovima, ali i na periferijama, u društvenu i turističku ponudu destinacija.

Konferencija se održava u sklopu EU projekta “HeritageREVIVED - Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja“, koji se financira sredstvima Europske unije okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Na konferenciji će se predstaviti uspješni modeli upravljanja kulturnom baštinom koji su po završetku investicijske faze, najčešće financirane sredstvima EU, uz radove na obnovi i prezentaciji same baštine zahtijevali izgradnju i ulaganje u upravljačke kapacitete te senzibiliziranje krajnjih korisnika. Uz to, razgovarat ćemo o prilikama i izazovima s kojima se susrećemo i planovima za budućnost.

U utorak ćemo tako imati priliku naučiti kako je Šibenik uz pomoć fondova EU uspio obnoviti svoje tvrđave i na koji način njima upravlja, zašto je Ivanina kuće bajke u Ogulinu izvrstan primjer korištenja multimedijske prezentacije baštine, što nam je činiti da bi baština bila održiva i da bi donosila prihode bez da joj se umanjuje kulturno-povijesna vrijednost.

Događanjem se želi doprinijeti izgradnji kapaciteta za menadžment u kulturi koji baštini može osigurati dugoročnu održivost i interes različitih javnosti. Samo događanje prilika je da razgovaramo o izazovima i prilikama s kojima se suočavamo, da razmijenimo primjere dobre prakse, vidimo kako su drugi to napravili, što su naučili, gdje su pogriješili. Prilika je to i za umrežavanje s ciljem daljnje razmjene znanja ali i stvaranja novih partnerstava za programske pozive koji slijede.

Glavni cilj projekta je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškoga, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture.

Specifični cilj je ojačati i diverzificirati turističku ponudu prekograničnom suradnjom te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

Vodeći partner: JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG. Partneri na projektu: Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR), Općina Ulcinj (MNG). Ukupan proračun / sufinanciranje EU: 1.965.441,19 EUR / 1.670.625,00 EUR Trajanje projekta: 15.10.2020. - 14.1..2023..

Ukoliko radite u sektoru kulture i turizma ili to planirate raditi u budućnosti, pozivamo vas da budete dio konferencije. Uvjet je samo da volite baštinu.

Program_konferencije.jpg

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 16 Prosinac 2022 13:10
 
index Instagram400x230 youtube