Predstavom “Sve je do nas” otvoren Ljubuški teatar festival

Citatom Marka Aurelija „Život je čovjekov onakav kakvim ga oblikuju njegove misli“ poznati bh. glumac Emir Hadžihafizbegović je pozdravio ljubušku publiku nakon uspješne izvedbe svoje monodrame “Sve je do nas” na otvaranju prvog Ljubuški teatar festa.

Upravo ta misao na neki način je i cilj onoga što Hadžihafizbegović kroz ovaj svoj autorski projekt želi i poručiti gledateljima.

On u svojoj monodrami progovara o brojnim problemima naše stvarnosti te stanju duha izloženog konstantnoj manipulaciji, a kao lijek nudi promjenu stanja duha, kao što je poručio s pozornice, svaki čovjek mora težiti tome da bude bolji, da raste kao čovjek.

Bilo je u predstavi i komičnih elemenata, ali i elemenata za promišljanje, Hadžihafizbegović kroz lik profesora matematike koji dobiva otkaz s posla zbog svoje sklonosti da progovara o raznim “fenomenima” bosanskohercegovačkog čovjeka, progovara o raznim problemima bh. društva, te poziva na promjenu stanja svijesti.

Predstavom Hadžihafizbegović pokazuje da kazalište itekako može biti angažirano jer glumac ne navodi samo i probleme, on poziva na promjene u društvu, a ljubuška publika ga je pomno slušala.

Upravo na toj pažnji Hadžihafizbegović se duboko zahvalio Ljubušacima te je istaknuo kako je izrazito sretan jer je s druge strane imao dobre slušatelje.

Kao što je i najavljeno, nakon predstave organizatori su sve pozvali na druženje u Smokva Wine Club na druženje u opuštenijem ambijentu, a posjećenost prve večeri Ljubuški teatar festa ukazuje kako je riječ o manifestaciji kakvu je ljubuška publika iščekivala.


Sutrašnji drugi dan festivala rezerviran je za glumačke radionice na kojima već ima dvadesetak prijavljenih mladih, što Ljubušaka, što mladih sa svih strana svijeta koji pristižu posredstvom Koledža ujedinjenog svijeta iz Mostara. Radionice će voditi Domagoj Nižić koji u Sarajevu već vodi slične radionice za djecu i mlade, te Damir Čobo koji je završio glumu u New Yorku.

Treća večer festivala donosi interaktivnu predstavu „Fešta“ u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba. Riječ je o inovativnoj i interaktivnoj predstavi koja neprestano angažira publiku, čime ona postaje njezinim aktivnim sudionikom, a u njoj glume Josipa Anković i Josip Ledina. Nižića je ova predstava oduševila.

Ljubuški teatar festival u nedjelju zatvara doajen bosansko-hercegovačkog glumišta Zijah Sokolović koji će na pozornici izvesti svoju monodramu „Lijevo Desno Glumac“ u kojoj duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i usporedbi stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu.

 
index Instagram400x230 youtube