TZ Ljubuški na konferenciji vinskih ruta u Pijemontu

Na prvoj međunarodnoj konferenciji vinskih cesta u gradiću Alba u Pijemontu, regiji poznatoj po vrhunskim vinima i gastronomiji, našli su se i predstavnici Ljubuškog, gdje naši vinari u posljednje vrijeme sve više dobivaju na prepoznatljivosti što može biti poticaj za razvoj vinskog turizma u Hercegovini.

Tako je u Pijemont išao i direktor Turističke zajednice Ljubuškog Mladen Bebek.

Inače, Savez talijanskih puteva vina, ulja i aroma u saradnji s Iter Vitisom organizovao je ovog tjedna prvu međunarodnu konferenciju vinskih cesta u gradiću Alba u Pijemontu. U središtu pažnje se našla i Vinska cesta Hercegovine, koja je nedavno primljena u europsku obitelj vinskih ruta.

Predstavnici iz BiH u Italiju su došli uz podršku projekta USAID Turizam.

Iter Vitis će svojim partnerima, kako je rekla njegova predsjednica Emanuela Panke, ponuditi vidljivost vinskih teritorija na međunarodnim tržištima i podržati vinske ceste u pronalaženju partnera za projekte suradnje.

– Također, važno je napraviti zajednički front za aktivnosti zagovaranja, pokazujući kako vinske ceste moraju postati sugovornici da bi bili integrirani u faze planiranja i implementacije programa ruralnog razvoja – istakla je Panke koja je početkom ovog mjeseca sudjelovala i u promociji Vinske ceste Hercegovine u BiH.

Protekle dvije godine donijele su velike pomake u vinskom turizmu, s transformacijama u putnoj logistici, doživljaja vina i ponašanju potrošača.

U prvi plan su došli mnogi izazovi i prilike u vezi digitalizacije, održivosti i međunarodne saradnje, rečeno je Feni iz projekta USAID Turizam.

Predsjednik Saveza talijanskih puteva vina, ulja i aroma Paolo Morbidoni je rekao da nikada, kao danas, suradnja lokalne zajednice i kompanija nije predstavljala važniju stvar i dodatnu vrijednost u izgradnji turističkog proizvoda.

– To još više važi za proizvode kao što su vino, ulje i mnoga druga izvrsna hrana, čija proizvodnja i sve aktivnosti vezane za ugostiteljstvo na odlučujući način doprinose održavanju vitalnih i produktivnih ruralnih područja. Započeti dijalog s UNWTO ide u tom pravcu, kao i želja za dijalogom s brojnim vinskim putevima svijeta, s ciljem razmjene iskustava, dobrih praksi i radom na zajedničkim projektima – napomenuo je Morbidoni.

Sastanak o budućnosti vinskih puteva u perspektivi međunarodnog vinskog turizma, održava se pod pokroviteljstvom ENIT – Nacionalne turističke agencije, regije Pijemont, od Turističke zajednice Langhe Monferrato Roero i Saveza puteva vina i okusa Pijemonta, a u okviru kojeg je promovirana i Vinska cesta Hercegovine u segmentu predstavljanja primjera dobre prakse iz svijeta.

– Uz podršku USAID projekta Turizam i Vanjskotrgovinske komore BiH imamo priliku predstavljati potencijale vinskog turizma naše zemlje u zemlji i pokrajini koja predstavlja “dom” vinskog turizma. Ponosni smo na činjenicu da imamo vinare iz naše zemlje, da smo zaokružili cijelu priču s svim akterima u zajednici i da smo napravili okvir koji je oživio Vinsku cestu Hercegovine, stavio je na svjetsku mapu i učinio je važnim proizvodom za našu turističku ponudu. Ovdje smo prepoznati od predstavnika institucija, saveza i grupacija iz cijelog svijeta, Svi sa zanimanjem žele saznati više o onome što smo napravili i šta nam je budućnost. Vinski turizam je vrijedan 2,5 milijarde eura, te nosi velike šanse za zajednice koje Vinska cesta pokriva – poručila je Ognjenka Lalović iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Predstavljanje Vinske ceste Hercegovine nastavlja se narednih dana sa nastavkom posjeta vinarima u Italiji, te sudjelovanjem na događajima i konferencijama koje u ovom tjednu okupljaju elitu vinskog turizma u Pijemontu.

Vinska cesta Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvaća viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, primljena je početkom ovog mjeseca u u kulturnu rutu Vijeća Europe “Iter Vitis”.

 
index Instagram400x230 youtube