Razvojačeni branitelji u ŽZH imat će pravo na naknadu već s 53 godine

Egzistencijalnu novčanu naknadu u Zapadnohercegovačkoj županiji moći će ostvariti razvojačeni branitelji nakon što napune 53 godine, piše Večernji list BiH.

Vlada Zapadnohercegovačke županije je na jednoj od svojih posljednjih sjednica usvojila zakon o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji kojim se mijenja dobna granica za ostvarenje tog prava.

Novac osiguran rebalansom

Prema ranijem zakonskom rješenju, to su pravo razvojačeni branitelji ove županije mogli ostvariti s napunjenih 55 godina. – Zakon o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji donosi se radi proširivanja prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima za dodatne dvije generacije (53 i 54 godine) – stoji u obrazloženju nacrta zakona o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji. Prema procjeni Ministarstva branitelja iz Domovinskog rata, za financiranje novčane egzistencijalne naknade razvojačenih branitelja potrebno je 200.000 konvertibilnih maraka. Navedeni iznos osiguran je rebalansom proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2022. godinu. Kako stoji u dokumentu koji je usvojila Vlada Zapadnohercegovačke županije te ga treba razmatrati Skupština Zapadnohercegovačke županije, razvojačeni branitelj, kako bi ostvario navedeno pravo s navršene 53 godine, treba ispunjavati i ostale uvjete predviđene zakonom.

Što stoji u zakonu

Podsjetimo, u Zakonu o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji stoji kako pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačeni branitelj može ostvariti pod uvjetom da je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci, da je prijavljen kao nezaposlena osoba kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava ako ima prebivalište na području Zapadnohercegovačke županije i ako ostvaruje mjesečne novčane prihode u iznosu manjem od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u Federaciji BiH za prosinac prethodne godine. 

U Zakonu o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji također stoji kako mjesečna novčana egzistencijalna naknada iznosi pet konvertibilnih maraka po mjesecu provedenom u Oružanim snagama. – Iznos mjesečne novčane egzistencijalne naknade može biti i niži uz primjenu koeficijenta za obračun – propisano je u Zakonu o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji. Osobi koja ispunjava uvjete za priznavanje prava novčana egzistencijalna naknada pripada od prvog dana idućeg mjeseca od dana podnošenja zahtjeva.

 
index Instagram400x230 youtube