Ljubuški: Uspješno realiziran projekt “SMS-om protiv korupcije”

Svjesni postojanja sistemske korupcije u našem društvu te znajući da je borba protiv korupcije jedan od glavnih uvjeta za ulazak u Europsku uniju (sadržana je u 14 prioriteta),

prvi “ground breaking” projekt ovakve vrste u Bosni i Hercegovini pokrenut je od strane mladih državnih službenika Ivana Mlinarevića, Dženisa Ćatića, Marijane Radić i Margareta Krešić, uz financijsku podršku Europske Unije i British Council-a u Bosni i Hercegovini, kao implementatora projekta.

Pilot projekt realiziran je u suradnji sa Domom zdravlja Ljubuški, u periodu od 12. 2-15. 7. 2022. godine. Tom prilikom su svi korisnici zdravstvenih usluga, putem SMS-a, imali mogućnost da prijave koruptivne radnje, ocjene i komentiraju kvalitet pružene usluge uz napomenu da se radilo o anonimnom sustavu i da su njegovi korisnici bili apsolutno anonimni i zaštićeni od bilo kakvog progonstva i prijetnji.

U konačnici, cilj je bio da se “čuje glas” korisnika a samim time i dobije feedback koji će služiti kao podloga za daljnje preventivne korake.

Tijekom samog procesa implementacije javnost je, putem informativne kampanje, upoznata sa radom i načinima prijave te ne iznenađuje rezultat izlazne ankete gdje je vidljiv napredak u informiranosti građana o mehanizmu koji će im omogućiti da prijave sve vidove nepravilnosti u radu medicinskog osoblja, ali isto tako i da istom metodom pohvale rad savijesnih liječnika te da im ovim putem i zahvale na istom.

Više nego dvostruki broj anketiranih građana u izlaznoj u odnosu na ulaznu anketu, na upit “Da li ste upoznati sa postojećim mehanizmima za prijavu korupcije”, odgovorilo je sa “DA” (sa 24% u ulaznoj na 52% u izlaznoj anketi).

Također, evidentan je i neznatan progres i pri samoj prijavi korupcije, odnosno od 0 prijava u početku, do 3 prijave do kraja lipnja 2022.

Građanima je poslano ukupno 218 poruka kojim su potaknuti da prijave eventualne koruptivne radnje i druge nepravilnosti.

Zahvaljujemo se građanima na suradnji i obavještavamo ih da će broj telefona 063/857-066, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i web stranica: https://primam.mito.com, i dalje biti u funkciji za prijavu korupcije.

Također, zahvaljujemo se dr. Ivanu Landeki i Upravi Doma zdravlja Ljubuški na bezrezervnoj podršci.

Vjerujemo da je ovaj projekt tek početak i da će biti pokretač promjena u Bosni Hercegovini.

Tim za implementaciju projekta

 
index Instagram400x230 youtube