Ljubuški: Održane dvije edukativne radionice o palijativnoj njezi

Dvjema radionicama, jednom namijenjenoj medicinskom osoblju i socijalnim radnicima i drugom namijenjenoj članovima obitelji palijativnih pacijenta,

danas su u hotelu Bigeste u Ljubuškom nastavljene projektne aktivnosti koje se organiziraju u okviru projekta IMPHACT, vrijednoga 890.347,40 EUR te sufinanciranoga sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Riječ je o projektu kojim se želi postići bolja i kvalitetnija palijativna njega i to ciljanim ulaganjem u novu opremu, pružanjem novih usluga kao i educiranim kadrom, a u kojem sudjeluju Domovi zdravlja iz Ljubuškog, Metkovića, Zenice i Podgorice.

Današnje radionice su vodili profesori Marijana Braš i Veljko Đorđević, prestižni edukatori s Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CEPAMET), a oni su danas najprije s početkom u 11 sati otvorili radionicu namijenjenu medicinskom osoblju i socijalnim radnicima.

Cilj ove radionice je bila edukacija zdravstvenih i socijalnih radnika o važnosti i značaju palijativne njege danas, a na istoj se okupio velik broj zdravstvenih djelatnika iz Hercegovine. Među ostalim, stigli su danas u Ljubuški zdravstveni djelatnici iz SKB-a Mostar, Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Mostar, te djelatnici raznih domova zdravlja iz okruženja. 

Druga radionica je bila namijenjena članovima obitelji palijativnih pacijenta kao važne karike kojoj je uz brigu o palijativnom pacijentu jako potrebna potpora.

Radionice je organizirao Dom zdravlja Ljubuški kao jedan od partnera u projektu IMPHACT, a ravnatelj Ivan Landeka je bio vrlo zadovoljan odazivom.

Na današnjim radionicama profesori Braš i Đorđević su prenijeli svoja iskustva, nove spoznaje iz palijativne medicine. Radionice su, na naše veliko zadovoljstvo, bile vrlo dobro posjećene i vrlo interaktivne. Kolege su se uključivale u rasprave, imale su mnogo pitanja što nam je drago i pokazuje da je ova tema vrlo aktualna“, izjavio je dr. Landeka.

I prof. Marijana Braš bila je zadovoljna odazivom.

Drago mi je da smo zdravstvenim radnicima prenijeli osnovne spoznaje o palijativnoj medicini i vidjeli kod njih želju da se jedan dio njih krene dalje educirati što je i bio smisao ove radionice“, izjavila je ona.

Marijana Mucić, glavna medicinska sestra Centra za palijativnu skrb (Hospicij Božanske milosti) Doma zdravlja Ljubuški je istaknula kako joj je drago da je Ljubuški prepoznat kao kolijevka palijativne njege u Hercegovini, te je dodala kako će se truditi da stalno poboljšavaju kvalitetu svojih usluga.   

Raditi ćemo i na tome da osnujemo mobilne profesionalne palijativne timove kako bi svi ljudi dostupnu palijativnu skrb u našem gradu“, istaknula je ona. 

Ove su radionice samo jedne od brojnih aktivnosti koje se provode u sklopu projekta IMPHACT, a koji za cilj ima poboljšanje kvalitete i dostupnosti  palijativne zdravstvene njege u prekograničnim područjima.

Uz Dom zdravlja Ljubuški u projektu sudjeluju i Dom zdravlja Metković kao vodeći partner, te domovi zdravlja iz Podgorice i Zenice.

Projektom su, uz edukativne treninge o palijativnoj njezi, predviđene i nabavke medicinske opreme, kako se navodi u projektnoj dokumentaciji, najmanje 1.700 pacijenata u regiji liječit će se novom opremom tijekom provedbe projekta.

 
index Instagram400x230 youtube