Gradonačelnik Markotić o promociji Ademijeve knjige: “Velika čast za Ljubuški”

Velika je čast za Ljubušake što je general Ademi poslije Zagreba odlučio svoju knjigu predstaviti u Ljubuškom i što je drugo predstavljanje svoje knjige održao upravo u našem gradu. Vidjelo se po posjećenosti u Kulturnom centru da nismo pogriješili s organizacijom ovog predstavljanja. Uz generala Ademija i drugi naši generali svojim su izlaganjima držali pažnju publike na visokoj razini i hvala im od srca“, izjavio je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić nakon jučerašnje promocije knjige umirovljenog generala Rahima Ademija, a on je jučer pri kraju promocije uručio i buket cvijeća generalovoj supruzi Aniti Ademi kao svojevrsnu zahvalu jer se moglo čuti da je ona odigrala važnu ulogu prilikom generalovog prelaska iz JNA u hrvatsku vojsku.

A Ademijev prelazak iz JNA u hrvatsku vojsku je bio važan događaj za Hrvatsku jer je Ademi bio jedan od ključnih aktera koji su doveli do oslobađanja Hrvatske i završetka rata u BiH.  

cvijece-1024x683.jpg

O svemu tome se jučer nadugo i naširoko govorilo u Kulturnom centru u Ljubuškom, gdje je predstavljena Ademijeva knjiga „Samo Istina: ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“, u kojoj Ademi detaljno opisuje devet vojnih operacija koje je planirao i operativno proveo, i u kojoj se nije libio pisati problematične postupke nekih zapovjednika ili pak rušiti lažne mitove.

Uz generala Ademija knjigu su predstavili njegovi ratni kolege – general Ivica Primorac, general Marinko Krešić,  general Ljubo Ćesić Rojs te brigadir Nedjeljko Perić.  

ademi-generali-1-683x1024.jpg

Bilo je govora o mnogim temama, oni koji su došli u Kulturni centar mogli su čuti mnoge detalje s bojišnice, govorilo se o tome kako je Ademi prošao kalvariju u JNA gdje je zbog optužbi za kontrarevoluciju osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora, kako je odlučio prijeći u hrvatsku vojsku, gdje počinje kao običan vojnik i obučava topništvo te na kraju i preuzima zapovjedništvo. Bilo je jučer i puno govora o onima koji danas iskrivljuju povijest, a upravo takvi su generala Ademija i ponukali da napiše ovu knjigu.

Kako je jučer rekao njegov kolega general Marinko Krešić, Ademi je nakon kalvarije u JNA prošao i kalvariju u Hrvatskoj jer mu je suđeno u Haagu, a njegova uloga u Domovinskom ratu je često umanjivana iako je riječ o jednom od najviših časnika hrvatske vojske i jednom od ključnih aktera Domovinskog rata i planera nekih od najvećih operacija.

A Ademi svoje zadaće u Domovinskom ratu uglavnom je odrađivao na prvim crtama bojišnice, bio je jedan od onih generala koji su stalno nosili „glavu u torbi“ te se nije libio u svojoj knjizi kritizirati „štabske generale“ koji su se držali na sigurnoj udaljenosti od prve crte.

„Imali smo jednu veliku čast čuti od samih sudionika tih događaja, od ljudi koji su bili na prvoj crti i koji su sve to proživjeli kako je došlo od oslobođenja Hrvatske i završetka rata u BiH. Ovo je velika stvar za Ljubuški“, prokomentirao je gradonačelnik Markotić, a koliko je Ademi poštovan u Ljubuškom moglo se vidjeti i nakon promocije kada se stvorio velik red onih koji su čekali na generala da im potpiše posvetu za knjigu.  

A riječ je o knjizi koja je nastala kako bi se ispravila jedna velika nepravda.

Kako je jučer objasnio Ademi, na pisanje knige se odlučio ponukan događajem iz studenog 2019. godine kada je Ministarstvo Obrane RH održalo obljetnicu operacije Zima-94 u ratnoj luci Lori. Bila je to obljetnica na kojoj, među svim silnim govornicima, ni jednom riječju nije spomenuta Operativna grupa Livno, pod čijim je zapovjedništvom operacija Zima-94 isplanirana i provedena. Ni spomena ni o grupi ni o zapovjedniku, umirovljenom časniku i generalu Hrvatske Vojske, Rahimu Ademiju. Ta obljetnica je kap koja prelila čašu nezadovoljstva, jer je po tko zna koji put prešućen i minoriziran doprinos i zasluge Operativne grupe Livno, i to ne samo za operaciju Zima-94, već i za sve druge operacije koje je sa svojim bojovnicima general Ademi proveo i isplanirao.

A kako je Ademi jučer objašnjavao u Ljubuškom, bilo je već i za vrijeme rata onih koji su minorizirali ulogu njega i generala Ante Gotovine pa su ih tako optuživali da u BiH vode nekakve privatne ratove iako su upravo on i Gotovina stvorili temelje za oslobođenje Knina i čitave Hrvatske jer je iz Bosne i Hercegovine krenulo oslobađanje Hrvatske.

Mogli su se tako jučer u Ljubuškom čuti mnogi zanimljivi detalji iz ratnog razdoblja, od toga kako je umalo došlo do toga da se hrvatske snage povuku iz Livna i prepuste teritorij srpskoj vojsci, govorilo se o raznim detaljima s prve crte, o vizionarstvu ratnog ministra obrane Gojka Šuška te o američkoj ulozi u ratu.

Sve to je general Ademi opisao u svojoj knjizi.

„Pročitajte knjigu“, apel je to kojeg je jučer više puta uputio general Ljubo Ćosić Rojs.

Pogledajte i prilog RTV HB

 
index Instagram400x230 youtube