Promocija knjige generala Ademija u Ljubuškom

Nakon promocije u Zagrebu, umirovljeni general Rahim Ademi je za drugo mjesto gdje će predstaviti svoju knjigu „Samo istina“ odabrao Ljubuški pa se tako večeras u dvorani ljubuškog Kulturnog centra okupilo veliko mnoštvo kako bi čuli generalovu istinu.

Bilo je govora o mnogim temama, od toga kako se generala Ademija „guralo u stranu“ i prešućivalo njegove ratne zasluge u obrani Hrvatske, do toga kako su „salonski“ generali optuživali Ademija i generala Gotovinu da u BiH vode nekakve privatne ratove iako su njihove snage najprije stvorile temelj, a potom i oslobodile Knin.

Spominjalo se i kako je jedna „podmetnuta zapovijed“ umalo dovela do toga da se hrvatske snage povuku s livanjske bojišnice i da sav dotadašnji trud padne u vodu, a o svemu tome su uz generala Ademija govorili njegovi ratni kolege – general Ivica Primorac, general Marinko Krešić,  general Ljubo Ćesić Rojs te brigadir Nedjeljko Perić.

„Ja bih rekao da su sve oslobodilačke akcije koje su rezultirale oslobođanjem Hrvatske i završetkom rata u BiH počele u studenom 94. oslobađanjem Kupresa – akcijom Cincar, pa onda završnim akcijama u operaciji Južni potez u listopadu 95. kada su hrvatske snage pod zapovjedništvom generala Gotovine i njegovog zamjenika generala Ademija stigle nadomak Banje Luke, do Male Manjače.  Sam general Ademi imao je ogromnu ulogu u svim tim operacijama, od strateškog planiranja, provođenja akcija, zapovijedanja direktno na terenu, počev od akcije „Zima 94., pa dalje…“, istaknuo je general Ivica Primorac.

General Marinko Krešić istaknuo kako je general Ademi bio jedan od onih generala koji su stalno nosili „glavu u torbi“ jer je često bio na terenu za razliku od nekih „štabskih generala“.

„General Ademi je među prvima shvatio da JNA nije narodna nego prosrpska vojska. On preko žene stupa u kontakt s Josipom Jurasom i javlja se da želi biti pripadnik hrvatske vojske i kasnije na mali Jurasov mig Ademi dolazi u hrvatsku vojsku. Dolaskom u hrvatsku vojsku, Ademi se javlja u MUP i kasnije u 113. i on je krenuo u Domovinski rat kao običan vojnik. U 113. obučava topništvo, obučava minobacače jer nitko to nije tada znao. Kasnije preuzima i zapovjedništvo i redaju se akcije. General Ademi je stvarno hrvatski čovjek, Albanac koji je branio hrvatske prostore u Herceg-Bosni tako i u Hrvatskoj. To je čovjek koji je vječito bio uz vojsku i sa vojskom. Kada je zapovijedao vojskom svi su ga slušali. Bio je vjeran domovini, dr. Franji Tuđmanu i ratnom ministru Gojku Šušku. Imao je svoju kalvariju u JNA kada su ga osudili, kao i poslije rata kada je suđen u Haagu i kad je suđen u Hrvatskoj“, istaknuo je general Krešić.

On je dodao kako su Ademi i Gotovina imali ključnu ulogu u oslobođenju Hrvatske.

„Ne bi bila Hrvatska danas slobodna da nije pobijedila ta ideja da se ide u oslobađanje Knina preko Dinare. Bila je zamisao od Glavnog stožera, od tih štabskih generala, da se ide iz pravca Sinja. Da se s te strane krenulo u oslobađanje Knina bile bi daleko veće žrtve i pitanje je bi li mi Knin oslobodili, a to se na kraju učinilo za 72 sata jer se iznenada ušlo s područja Dinare. Ključno je bilo zauzimanje Grahova i Glamoča i da se oslobodi pozadina iza Knina, a to su zasluge generala Ademija koji je vodio vojsku skupa s generalom Antom Gotovinom“, istaknuo je Krešić.

General Ljubo Ćosić Rojs je istaknuo kako je Ademi u svojoj knjizi iznio samu istinu, a on je u svom podužem izlaganju govorio o tome kako se danas Ademi zapostavlja, slično kao što se zapostavlja hrvatski narod u BiH iako su oboje imali veliku ulogu u oslobađanju Hrvatske.

 
index Instagram400x230 youtube