Predstavljena zbirka poezije "Godovi i plodovi" autora Zvonimira Mikulića

 

Sinoć je u organizaciji HKD Napredak, podružnice Ljubuški i u ime nakladnika u Kulturnom centru upriličeno je predstavljanje knjige Godovi i plodovi, Ljubušaka Zvonimira Mikulića.

Program je počeo nastupom učenika Glazbene škole Ljubuški Mihaela Rašića na gitari, a nastavio se prigodnim recitalima iz knjige u izvedbi gimnazijalki Iris Primorac i Marije Šimović te govorima gostiju predstavljača, profesora hrvatskog jezika i književnosti Anele Rozić-Vrankić i Mate Grbavca.

Profesorica Rozić-Vrankić je zbirku pjesama Godovi i plodovi uobličila i priredila za publiku, a u svom govoru je istaknula: „Najprije me privukao pomalo neobičan, reklo bi se, dosta poetski naslov koji, upotpunjen prikladnom naslovnicom zbirke, svakog imalo pažljivijeg čitatelja asocijativno dovodi do rješenja. Sempervivum (čuvarkuća), taj simbol hercegovačkog doma kojeg uzgajaju naše bake i majke u starim lončićima, simbol vječnog življenja, nalaktio se na godove panja. Za šezdeset godova (godina), šapnuo je šezdeset plodova (pjesama)...Pjesme su naša čuvarkuća, sempervivum, liječe i tijelo i dušu.“

U svom osvrtu na djelo, profesor Grbavac je govorio općenito o pjesništvu te o prolaznosti života, sa zaključkom da je pisana riječ ono što ostaje. Izdvojio je i posebno pohvalio zrelost određenih pjesama iz ove zbirke koje će uvrstiti i u antologiju ljubuških pjesnika koja je u nastajanju. Svoje izlaganje je završio citirajući Cesarićevu Pjesmu mrtvog pjesnika.

Na kraju programa publici se prigodnim riječima zahvale obratio i autor Zvonimir Mikulić.

Zvonimir Mikulić Đono rođen je u Mostaru 1961. godine. Osnovnu je školu i gimnaziju završio u Ljubuškom, a diplomirao je na Fakultetu građevinskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Živi i radi u Ljubuškom. Piše romane i kratke priče. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

slika2.jpgslika_3.jpgslika_3_a.jpgslika_2.jpgslika_6.jpgslika_7.jpgslika_5.jpgZvonimir_1.jpg

Poslijednja izmjena danaUtorak, 23 Studeni 2021 16:37
 
index Instagram400x230 youtube