U Veljacima proslavljena svetkovina Gospe od Zdravlja

U župi Veljaci svečanim misnim slavljem u nedjelju koje je, u koncelebraciji s župnikom fra Goranom Ćorlukom, predvodio fra Dario Dodg, humački gvardijan, proslavljen je blagdan zaštitnice župne crkve – Gospe od Zdravlja.

Crkva je bila premala za mnoštvo vjernika župe Veljaci te vjernika ostalih ljubuških župa koji su pohodili župnu crkvu. 

Večernja misa

 Fra Dario u svojoj propovijedi zastao pred likom Blažene Djevice Marije i pokušao ubrati i presaditi u živote svih prisutnih plodove njezinog života, one kreposti i vrednote koje je ona ostvarila u svom životu.  

Večernje misno slavlje, svojom pjesmom je uveličao župni zbor iz Vitine.

Na kraju mise uslijedile su pozdravne riječi župnika fra Gorana i zahvala svima koji su pridonijeli da se blagdan zaštitnice župne crkve proslavi na dostojanstven način te je uslijedio blagoslov djece. 

U susret blagdanu Gospe od Zdravlja upriličena je trodnevna priprava uz krunicu i svetu misu.  

Najstarija župa u Hercegovini 

Sveti Ilija je zaštitnik župe Veljaci, ali Gospa od Zdravlja ima snažniji duhovni karakter, puno je bliža župljanima i više je pobožnosti vezano uz Gospu od Zdravlja negoli za svetkovinu svetog Ilije.  

Župa Veljaci je najstarija župa u Hercegovini. Veljaci se prvi put kao selo spominju u 14. stoljeću u povelji bosanskoga kralja Stjepana Dabiše. Između ostaloga, on kćeri Stani daruje “naše selo gospodsko u Humskoj zemlji po imenu Velijake”.

Prvi put se župa Veljaci pod tim imenom spominju 1599. Bila je to velika župa, a iz nje su fratri pastoralno opsluživali katolike na području Ljubuškog i Vrgorca u susjednoj Hrvatskoj.

Danas župu čine pored Veljaka, susjedna mjesta Grab, Orahovlje i Vašarovići.

 
index Instagram400x230 youtube