Jednoglasno usvojen rebalans proračuna Grada Ljubuškog

Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o Proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu jednoglasno je usvojen na X. Sjednici Gradskog vijeća Ljubuški održanoj u petak u Kulturnom centru.

Usvojenim rebalansom, proračun Grada Ljubuškog sada iznosi 14.799.000 KM.

Kako je objasnio gradonačelnik Vedran Markotić razlozi rebalansa proračuna su povećanje prihoda od poreza.

„Mi smo bili dosta konzervativni zbog pandemije. Vrlo oprezno smo planirali prihode i drago mi je reći da smo bili u krivu i da se proračun puni mnogo bolje nego što smo mi očekivali“.

Zahvaljujući povećanju proračuna povećati će se izdvajanja za obnovu cesta i prometnica, a Grad kreće i u jednu novu investiciju. Riječ je o obnovi Gradske galerije u centru Ljubuškog za koju se izdvaja 380 tisuća maraka.

„Na rashodovnoj strani smo uvrstili obnovu Gradske galerije, to je zgrada preko puta Osnovne škole Marka Marulića, gdje je bila prva ljubuška ljekarna. To je jedna prelijepa zgrada koja će sada biti obnovljena. Mislim da Ljubuški zaslužuje jedno takvo mjesto gdje će se mladi okupljati, izlagati svoje slike i radove“, rekao je gradonačelnik i dodao kako su već osigurali sredstva za sufinanciranje obnove.

„Mi smo obnovu Gradske galerije kandidirali na nekoliko mjesta i ovaj nam je projekt prošao na nekoliko natječaja, te su međunarodne organizacije od nas tražile da već u ovoj godini osiguramo sredstva za obnovu, budući da su oni odobrili sredstva u ovoj godini“.

Uz rebalans proračuna, jednoglasno je usvojen i Prijedlog Odluke o dodjeli jednokratnih financijskih potpora studentima Grada Ljubuškog za akademsku 2021/22 godinu, tako da će Grad Ljubuški i ove godine sve studente starijih godina stipendira s po 500 KM. Podsjetimo, na prošlom vijeću je usvojena odluka kojom je Grad Ljubuški svim brucošima osigurao novčanu potporu.

„Napravili smo proceduru za brucoše, ovih dana je provjeravana dokumentacija. Svi brucoši koji su se prijavili ispunjavaju uvjete i dobit će stipendiju grada Ljubuškog. U idućem tjednu ide i natječaj za studente viših godina gdje će svi studenti koji uredno ispunjavaju svoje studentske obaveze dobiti stipendije od Grada Ljubuškog. Prošle godine smo izdvojili iznos od preko 300 tisuća maraka za brucoše i studente viših godina koje su im isplaćene na njihove račune. Negdje oko 600 studenata je dobilo stipendije i nadam se da će ove godine ta brojka biti još i veća“, rekao je nakon sjednice gradonačelnik Vedran Markotić.

Jednoglasno je usvojena i Odluka o izmjeni Odluke o organizaciji i načinu obavljanja komunalnih i turističkih djelatnosti na području uz vodotok rijeka Tihaljina-Mlade-Trebižat i ostale vodotoke na području Grada Ljubuškog.

Pred vijećnicima se danas našlo 11 točaka, a sve o kojima se glasovalo su jednoglasno usvojene.

 
index Instagram400x230 youtube