Gdje se rashladiti u Ljubuškom?

Ljubuški kraj krasi rijeka Trebižat, poznata po prirodnim ljepotama te mnogobrojnim kupalištima gdje stanovništvo traži spas od ljetnih vrućina.

Osobito su zanimljivi slapovi Kravica i Koćuša, omiljene destinacije koje redovito posjećuju lokalni, ali i stanovnici ostalih hercegovačkih općina i gradova. U posljednje vrijeme, ljepota netaknute prirode sve više privlači i turiste, pretežno međugorske hodočasnike.

A kako s rastom ljetnih temperatura raste i broj kupača, zasigurno se mnogi od njih pitaju je li voda za kupanje u rijeci Trebižat zadovoljavajuće kvalitete.

Bez kupališnih zona

Odgovor smo potražili u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora te smo saznali kako se tijekom ljetnih mjeseci, jednom (lipanj) do dva puta mjesečno (srpanj i kolovoz), putem ovlaštenih laboratorija obavljaju provjere i ispitivanje parametara, od kojih su za kvalitetu vode za kupanje najbitniji mikrobiološki parametri (Escherichia coli, crijevni enterokoki). Rezultati dosadašnjih analiza su dostupni i javno na web stranici Agencije (www.jadran.ba).

Što se tiče uzorkovanja i ispitivanja voda za kupanje, iz Agencije navode kako, kao i prethodnih godina, i dalje postoji problem nepostojanja podzakonskih akata kojima bi se definirali uvjeti za kupališta na osnovu kojih bi općine propisale kupališne zone, koje bi, potom, trebale biti propisno obilježene, ograđene i sustavno nadzirane.

Nadalje ističu kako je, u usporedbi s prethodnim godinama, slično stanje jer nije bilo većih promjena na slivu, nisu se pojavili novi veći zagađivači, a u međuvremenu nije došlo ni do značajnije izgradnje kanalizacijskih sustava s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracija sa sliva Trebižata.

Preporuke kupačima

„I dalje vrijedi preporuka da je svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima na vlastitu odgovornost“, naglašavaju iz Agencije. Dodaju i to kako je posebnu pažnju potrebno obratiti i na temperaturne razlike zraka, vode i tijela kupača, pogotovo kod kupanja u rijekama koje su prilično hladne i u ljetnim mjesecima, kao i na moguće promjene u vodostajima na onim rijekama gdje su prisutne hidrocentrale.

Inače, Agencija za vodno područje Jadranskog mora već godinama organizira ispitivanje kvalitete voda za kupanje na tzv. „tradicionalnim kupalištima“. Ispitivanja se provode na rijekama, jezerima i priobalnom moru (Neretva – Carinski most, Akumulacija HE Jablanica – Ostrožac i Gračac, Akumulacija HE Rama, Kukavičko jezero, Boračko jezero, Buško Blato, Trebižat – Kravica, od 2017. Čeveljuša, a od 2018. godine i Jaz; more – kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit). Pored navedenih, od 2018. se vrše ispitivanja i na lokacijama (Neretva – Stari most i Mostarsko jezero, Bunica, Drežanka i Lištica – Mostarsko blato).

 
index Instagram400x230 youtube